Lepa nedelja pri Sv.Boštjaniu – 20.8.2017

 V nedeljo 20. avgusta je bila kot vsako leto  slovesnost lepe nedelje pri sv. Boštjanu v čast sv. Roku ( ki je godoval 16.avgusta ), kateremu je tu posvečen en oltar. Vernike nedeljske slovesnosti je pričakala s cvetjem okrašena cerkev, ki so jo že dan prej okrasili skrbni domačini. Pri slovesni sv. maši in procesiji, ki ju je daroval p. Milan Bizant, so sodelovali domači skrbnik cerkve, pevci dravograjskega cerkvenega zbora, bralca Božje besede, ministranti in godba na pihala Ojstrica.

Božja beseda v evangeliju in potem v nagovoru patra Milana je spregovorila o globoki veri kanaanske žene v Jezusa, da ji lahko on pomaga v njeni stiski, o njeni vztrajni prošnji k Bogu. Jezus pa je bil za njeno prošnjo odprt, ker je imela zaupljiv odnos z njim in je verovala vanj. Pomembna je vera, saj ji je Jezus rekel: » O žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš! « Tako po zgledu te žene je tudi za nas pomembna vera v Jezusa in preko zaupanja vanj se gradi oseben odnos z Bogom. Tako je skrivnost naše vere velika. Kar je izkazal tudi sv. Rok, ki je bil poln vere in zaupanja v Boga in je v moči vere po dobroti srca pomagal v času kuge mnogim k ozdravitvi.  Sv. Rok je aktualen za današnji čas, za nas, saj se ni zapiral vase v svoj egoizem, ampak je opazil človeka v stiski. Tako nam govori, naj zaupamo v veri v Boga, se odpremo za stisko in potrebo bližnjega in mu pomagamo. Tako bomo širili dobroto, gradili dobre medsebojne odnose, gradili skupnost –cerkev. Govori nam videti drugega, biti drug drugemu potreben, ne samozadosten, tu gre za naše srce, za našo odzivnost v vsakdanjih odnosih in življenjskih situacijah in delati dobro bližnjemu in skupnosti. Živeti polnost življenja po vzoru sv. Roka.

Po končani sv. maši smo v procesiji z Najsvetejšim pri štirih oltarjih okoli cerkve smo prosili Boga za blagoslov nas, našega dela, rodovitnost polj in vrtov, za varstvo pred naravnimi nesrečami in za mir.

Po prejemu blagoslova z Najsvetejšim smo se pred cerkvijo še malo podružili in veselo pohiteli domov.

Irma

DSC03807 DSC03805 DSC03799

Comments are closed.