Danes dopoldne je v novi sinodalni dvorani v Vatikanu potekalo prvo splošno zasedanje kardinalskega zbora, namenjeno določitvi datuma, ko se bo začel konklave in pripravi na volitve novega papeža. Na dopoldanskem zasedanju je bilo prisotnih 142 kardinalov, od teh 103 volivci, kot je na tiskovni konferenci zatrdil tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi. V Rim mora torej prispeti še 12 kardinalov volivcev; na konklavu bo namreč prisotnik 115 kardinalov, ki bodo volili novega papeža, naslednika Benedikta XVI.. Zasedanje se je začelo z molitvijo k Svetemu Duhu. Dekan kardinalskega zbora, kardinal Angelo Sodano, je v pozdravnem nagovoru izpostavil pomen dogodka. Sledila je prisega vsakega kardinala posebej. Kardinalski zbor je med drugim sprejel predlog kardinala Sodana, da se Benediktu XVI., zaslužnemu papežu, pošlje sporočilo.
Med dopoldanskim zasedanjem so kardinali z žrebom izbrali tri asistente oziroma pomočnike kardinala kamerlenga. V skladu z apostolsko konstitucijo Universi dominici gregis se namreč poleg splošnih zasedanj, na katerih morajo sodelovati vsi kardinali, oblikuje še posebni zbor kardinalov, ki ga sestavljajo kardinal kamerleng, to je Tarcisio Bertone, in trije kardinali, vsak iz svojega reda. Žreb je določil kardinala Giovannija Battisto Reja iz reda škofov, kardinala Crescenzia Sepeja iz reda duhovnikov in slovenskega kardinala Franca Rodeta iz reda diakonov. Ti trije kardinali se bodo menjali po treh dneh in nadomestili jih bodo trije novi, prav tako izžrebani iz vsakega reda. Ta posebni zbor omenjenih štirih kardinalov v času sede vacante obravnava vsakodnevne in bolj praktične zadeve.

Med drugim je na dopoldanskem zasedanju imelo kratke nagovore trinajst kardinalov. Lombardi je zatrdil, da je srečanje potekalo v vedrem in konstruktivnem ozračju. Gre torej za pozitiven začetek in obljublja delovni potek celotnega tedna. Lombardi je še dejal, da se bo v prihodnjih dneh določil dan začetka konklava. Do sedaj se je akreditiralo že 4300 novinarjev.

Popoldne ob 17. uri so se kardinali zbrali še na drugem splošnem zasedanju, med katerim je premišljevanje vodil pridigar papeške hiše p. Raniero Cantalamessa.

Comments are closed.