Jaslice v Dravogradu z geslom ‘Iz roda v rod’ – 25.12.2017

Že nekaj let je v navadi, da jaslice v župnijski cerkvi v Dravogradu postavijo družine, katerih otroci se to leto pripravljajo na prejem prvega sv. obhajila. Tako smo že hitro v adventu začeli z načrtovanjem in nato izdelavo letošnje postavitve jaslic, seveda pod budnim očesom in ob izkušenih nasvetih gospoda župnika. Tema letošnjih jaslic je geslo » Iz roda v rod« in tako smo želeli skupaj prikazati navade in obrede, ki so jih starši prejeli od dedkov in babic in jih sedaj posredujejo svojim otrokom.

Kot najpomembnejše smo želeli predstaviti dar vere, katere plamen skupaj prenašamo iz ene generacije v drugo.Vsaka družina je izdelala lutko in nastalo je prisrčno malo občestvo zbrano okrog oltarne mize. Otroci so narisali tudi risbe na katerih so predstavili še druge navade, ki v njihovi družini prehajajo iz roda v rod.

Teden pred Božičem je tako minil v skupnem delu, smehu in povezovanju ter ob zadovoljstvu, da smo uspeli jaslice, po naših najboljših močeh,  dokončati.

Vrhunec tedna pa je bila seveda prva »otroška polnočnica«, na kateri smo skupaj z otroki še posebej doživeto sodelovali. Otroci so tako z lah ternicami osvetljevali jaslice, župnijskemu občestvu ob slikah predstavili navade njihove družine ter s skupno pesmijo pozdravili novorojeno Dete. Starši pa so s sodelovanjem pri maši, otrokom živo pričevali, da je vera ter predvsem Božič res praznik, ki združuje in povezuje družine tudi v našem času.

M.J.

Comments are closed.