Danes je god Sv. Janeza Pavla II.- 22.10.

Obhajamo god velikega papeža našega časa, svetega Janeza Pavla II.. V svojem plodovitem obdobju Petrovega naslednika, je opravil 146 pastoralnih obiskov po Italiji in 104 mednarodna apostolska potovanja. Napisal je 14 okrožnic, 15 apostolskih spodbud, 11 apostolskih konstitucij in 44 apostolskih pisem. Na več kot 1160 splošnih avdijencah ob sredah se je srečal s približno 17,6 milijona vernikov, kamor je treba prišteti še posebne avdience in maše, ki se jih je samo v jubilejnem letu 2000 udeležilo več kot 8 milijonov ljudi. Opravil je 38 uradnih obiskov pri političnih oblasteh, ter imel 737 zasebnih avdienc s predsedniki držav ter 245 avdienc s predsedniki vlad.

Slovenijo je obiskal dvakrat, prvič od 17. do 19. maja 1996, ko je obiskal vse tri (takratne) škofije in se je z verniki srečal v Stožicah v Ljubljani, Postojni in Mariboru: Drugič pa 19. septembra 1999, ko je v Mariboru za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška. Postopek za njegovo beatifikacijo se je izjemoma začel že pred iztekom predpisanega petletnega roka po njegovi smrti. Za blaženega je bil 1. maja 2011 razglašen na trgu sv. Petra v Vatikanu, papež Frančišek pa ga je skupaj z blaženim papežem Janezom XXIII, 27. aprila 2014 razglasil za svetnika.

V zmedah in zablodah časa, v katerem živimo, naj nam naš veliki sodobnik, papež Janez Pavel II. izprosi, da kristjani ostanemo trdni v veri in upanju, ter dejavni v krščanski ljubezni, ki mora biti prvi znak naše poklicanosti in pripadnosti Jezusu.

Janez Pavel II. v nedeljo korak bliže svetništvu - Primorske novice

Comments are closed.