Lepa nedelja na Viču – in blagoslov oltarja, kipa, angelcev – 7.7.2019

Čudovita slovesnost nas je v nedeljo 7.julija 2019 povezala v eno lepo in živo občestvo. Zbrali smo se namreč na lepi nedelji ter posebni slovesnosti blagoslova obnovljenega Marijinega oltarja na Viču v podružnični cerkvi Sv. Lenarta. Poleg njega smo klicali blagoslov od Boga tudi na obnovljeni kip Marije, ki ga nosimo ob procesijah. Župnik Igor, ki je vodil slovesnost, nas je v nagovoru spodbujal, da bi nas Marijina podoba spremljala v srcu in naj ne bi nikoli izgubili te podobe Marije in Jezusa iz svojega srca. To je najlepša in najvarnejša pot skozi življenje. Lepo je, ko so oltarji in kipci obnovljeni, a važnejša je podoba Marije v nas, ki naj nikdar ne obledi.

Slovesnost smo pričeli s procesijo po vasi, spremljano z godbo na pihala Ojstrica ter domačimi pevci. Majhni otroci pa so veselo trosili cvetje pred Marijo in Najsvetejšim pri vseh postajah. Tudi letos je ekipa čistilk in krasilk z Mojco Plazovnik in Faniko Jerčič na čelu, prekrasno okrasila svetišče, ki je žarelo v cvetju in aranžmajih.

Ob priliki obnove oltarja nas je župnik Igor razveselil s priložnostno podobico in glasilom, da smo se lahko seznanili s cerkveno opremo, ki jo cerkev premore v svojih nedrih. Na koncu maše je sledil še blagoslov treh angelskih glavic, ki jih je cerkvi daroval Ferdo Gnamuš z družino in bodo odslej krasile steno ob oltarju. Obnovljene so v spomin na njihove tri vnukinje, ki želijo biti družini in dedku pravi blagoslov (angelci).

Na koncu slovesnosti se je župnik iskreno zahvalil vsem, ki so pomagali pri obnovi, darovali svoj dar za obnovo ali kakor koli drugače sodelovali pri letošnji lepi nedelji. Sledilo je prijetno druženje s pogostitvijo ‘pod lipo’ na Viškem igrišču, ki ga je pripravilo športno društvo Vič. Škoda le, da je dež pregnal mnoge od res lepega in prijetnega dogodka tega dne.

Zofija M.