Izjava Slovenske karitas ob 16.oktobru – mednarodni dan hrane

Dostop do hrane in človekovo dostojanstvo sta neločljivo povezana

Spoštovanje hrane, njene racionalne pridelave in uporabe ter zagotavljanje hrane najrevnejšim doma in po svetu je v okoliščinah tega časa izjemnega pomena. Nas in celoten svet poleg prehrambne krize zaradi vojne v Ukrajini in inflacije pestijo tudi vse bolj ogrožajoče posledice podnebnih sprememb, pomanjkanja vode in izginevanja gozdov, ki so delno tudi posledica pridelave in transporta hrane.

Karitas na 310 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji deli hrano 90.000 revnim osebam. Letno razdeli preko 3.200 ton kupljene in podarjene hrane ter hrane iz Sklada za evropsko pomoč. V zadnjih mesecih je povpraševanje po njej še toliko večje, saj se tudi stiske zaradi splošne draginje, še posebej pa zaradi cen hrane zelo povečujejo. Na drugi strani samo v Sloveniji zavržemo 143.000 ton hrane letno, skupaj z neužitnimi deli (SURS za 2020). Zavržene hrane je daleč največ v gospodinjstvih, restavracijah in v gostinstvu, tudi v javnih zavodih.

Karitas v Sloveniji uspešno sodeluje z več kot 80 večjimi trgovskimi centri, številnimi proizvajalci hrane, kmeti in občasno z več kot 100 manjšimi trgovinami ter v njih prevzema hrano tik pred iztečenim rokom, kruh, sadje, zelenjavo, sladice in hitro pokvarljivo hrano, tudi toploteko. Letno se tako skupaj z darovano hrano posameznikov v različnih akcijah zbere preko 800 ton hrane, kar je dobrodošla dopolnitev pomoči družinam. Skoraj vse delo pri tem opravijo prostovoljci Karitas in delavci preko javnih del.

Ob dnevu hrane velja tudi razmislek o našem obremenjevanju narave, razsipnem ravnanju z viri in stiskami, ki jih hote ali nehote povzročamo drugim ljudem doma in po svetu, ki živijo v pomanjkanju.  Slovenska karitas se preko programov razvojne in humanitarne pomoči letno dotakne življenj več kot 250.000 najrevnejših prebivalcev osrednje Afrike, Madagaskarja, Libanona, Venezuele, Šrilanke in Zahodnega Balkana. Mnogi živijo z enim evrom in največ z enim obrokom na dan. Skupni imenovalec vseh je nepopisna revščina, pomanjkanje možnosti za delo, hrane, vode in zdravstvenih storitev. Dostop do hrane in človekovo dostojanstvo vsakega človeka na svetu sta neločljivo povezana.

Karitas spodbuja dvig spoštovanja ter zavesti o dragocenosti hrane, za kar je odgovoren vsak s svojim ravnanjem in dobrim zgledom. To lahko konkretno storimo z racionalnim nakupom in naročanjem hrane, primernim hranjenjem in obdelavo, ponovno uporabo hrane, poznavanjem lastnosti hrane, predvsem različnih rokov in načinov podaljševanja uporabe.

Naj postane moralno in etično nesprejemljivo odmetavanje ali puščanje hrane, tako kot je to veljalo nekoč. Karitas vabi tudi h konkretnemu darovanju za pomoč revnim s hrano doma in po svetu:

Pomoč v Sloveniji:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 930,
namen: Pomagajmo preživeti in živeti.

Mednarodna pomoč:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 635, namen: Lakota Afrika.

Peter Tomažič,
generalni tajnik Slovenska karitas