Lepa nedelja na Viču – 2.7.2023

Čudovite so lepe nedelje, ki jih pripravljajo zaselki in njeni dejavni ljudje, ki jim je mar za svojo svetišče. Tako se vsako leto posebej veselimo lepe nedelje na Viču, kjer ekipa krasilk čudovito ozajša svoje svetišče. Tudi letos je bilo tako, saj je Mojca Plazovnik s svojo hčerko Cvetko in vnukinjo Špelo ter mnogimi čudovitimi sodelavkami prekrasno olepšalo svetišče za praznovanje. Že slike same povedo več kot vsaka zapisana beseda. Kar 40 rok /20 parov/ je pletlo vence, urejalo ikebane in delalo šopke, da je cerkev kar žarela tudi letos, kakor se to zgodi vsako leto.

Slovesnost je vodil domači župnik Igor, ki nam je s svojim navdušenim govorom pomagal k razumevanju evangelija te nedelje. Poudaril je izjemno vlogo staršev pri oblikovanju otrok za zrelo življenje. Navedel je primer napačne vzgoje, kjer so starši otroku popuščali in ga permisivno vzgajali, dokler ni njihov ‘edinček’ s sekiro pokončal svojega očeta. Res žalostno. Zamislili smo se, kje v svoji vzgoji delamo pomembne napake.

Godba na pihala Ojstrica ter cerkveni pevci, bogatejši za to priložnost z navdušenimi pevkami, ki jih je vodila Alenka Mori, so soooblikovali procesijo in svoje dodali pri mašnem slavju. Na koncu so vsi bili sodelavci in navzoči deležni  pogostitve, ki so ga pripravili v družini Franca in Mojce Plazovnik, ki sta skrbnika cerkve na Viču. Še vedno pa čakamo nekoga, ki bi prevzel ključarsko službo.  Škoda, da Vaška skupnost Vič že dve leti zaostaja v sodelovanju. Pa drugo leto morda?!

Zofija M.