800 let porciunkulskega odpustka

V Assisiju danes 2. avgusta 2016 slovesno praznujejo 800-letnico porciunkulskega odpustka. Romarja, ki stopi skozi vrata bazilike sv. Marije Angelske, takoj pritegne majhna romanska cerkev, ki je fizično središče, predvsem pa duhovno srce celotnega svetišča. Gre za Porciunkulo, kjer je sv. Frančišek prebudil hrepenenje po nebesih, tistih resničnih, ki se začenjajo na zemlji s svetostjo. Papež Frančišek bo Assisi obiskal 4. avgusta, dva dni po prazniku porciunkule.

Takšno posebno dovoljenje za podelitev tega odpustka pa ima vsako leto tudi cerkev Sv.Križa nad Dravogradom, kamor se je danes podalo precejšnje število romarjev od blizu in daleč. Slovesnost je vodil mariborski upokojeni nadškof Franc Kramberger ob somaševanju okoliških duhovnikov. To dovoljneje je še od takrat, ko so župnijo Črneče vodili bratje kapucini in je ta privilegij ostal tej romarski cerkvi do današnjih dni. Blaženi papež Pavel VI. pa je ta odpustek na 2. avgust pod običajnimi pogoji naklonil tudi vsem stolnim in župnijskim cerkvam.

Če poklekneš na pragu Porciunkule v Assisiju, lahko vidiš napis: »Ta kraj je svet«. Tam se je namreč Bog spustil na zemljo in se zadržal v pogovoru s Frančiškom. Napis na zgornjem delu Porciunkule pa pojasni, da gre za vrata, skozi katera se vstopa v večno življenje.

Frančišek je prav to svojo cerkvico naredil kot odmev Božjega odpuščanja za spokornike vseh časov. Tistega avgustovskega dne je ljudem, ki so bili v zavetju hrastovih senc, naznanil: »Bratje, vse vas želim poslati v nebesa in vam oznanjam milost, ki sem jo prejel iz papeževih ust.« Gre za porciunkulski odpustek, asiški odpustek, zaklad Porciunkule.

Omenjeni odpustek je sv. Frančišek izprosil od papeža Honorija leta 1216, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje lahko bili deležni Božje milosti. Tako je najprej dobila majhna cerkvica sv. Marije Angelske privilegij za prejem odpustka, kasneje pa se je le-ta razširil na vse cerkve, ki jih upravljamo manjši bratje.

Ob prazniku DEVICE MARIJE ANGELSKE v PORCIUNKULI (2. avgusta) lahko v vseh cerkvah, ki jih upravljajo manjši bratje (frančiškani, minoriti in kapucini) prejmete PORCIUNKULSKI ODPUSTEK, če se srečate z Bogom v zakramentu sprave, se udeležite sv. maše in prejmete obhajilo ter molite Vero, Očenaš, Zdravo Marijo in Slavo Očetu po namenu svetega očeta.

Pa še to: Kaj je odpustek?
Odpustki so odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Takšen odpustek pod določenimi pogoji zadobi kristjan zase ali za rajne po službi Cerkve, ki kot srednica odrešenja razdeljuje zaklad zasluženj Kristusa in svetnikov (prim. KKC 1471-1479.1498).

(povzeto po www.franciskani.si)

porciuncola