Velika Gospojnica pri Sv.Križu nad Dravogradom – 15.8.2024

Velika Gospojnica pri Sv.Križu nad Dravogradom – 15.8.2024

Marijino vnebovzetje je zagotovilo za večno življenje in neminljivo srečo onkraj naših minljivih dni. Bogve, kako si predstavljamo in dojemamo skrivnost ter globino tega praznika. Morda imata globlji uvid v to otroška nedolžnost in čistost. Tako je na eni izmed otroških risbic na to temo podoba Marije, ki jo angela držita za roke in dvigata v nebo. To je približek misli iz nagovora Igorja Glasenčnika, župnika moderatorja Pastoralne zveze Dravograd med slovesno mašo pri Sv.Križu, ki jo je daroval s črneškim župnikom sodelavcem Frančkom Kranerjem. Pridigo je zaključil z ganljivo pripovedjo o slavni igralki Eleonori Duse, ki bi na odru morala zaigrati svojo smrt v objemu triletnega dečka iz sirotišnice, vendar tega ni zmogla zaradi prevelike ganjenosti ob ljubkovanju tega otroka. Tako Marijo vedno potrebujemo za pomoč in varstvo tudi mi in naše prošnje ne ostanejo preslišane, če se ji približamo z iskrenim in čistim srcem. Med mašo smo tudi obnovili posvetilno molitev Materi Božji.

Praznovanje se je pričelo s procesijo okrog cerkve, med katero so se pri štirih oltarjih izmenjavale molitve in prošnje-tokrat še posebej iskreno za varstvo pred ujmami, blagoslovom našega dela, za krajane iz pokolice ter za mir na svetu.
Slovesnost se je zaključila z druženjem, med katero se je z radodarnostjo izkazala kmetija Klančnik, mežnarica Zofija Mager z ekipo domačink, ki so poskrbele za goste, saj so bili vsi navzoči pogoščeni s hrano in pijačo. Župnik moderator se je vsem, ki so pripravljali in izvedli letošnjo procesijo s praznovanjem Vnebovzetja iskreno zahvalil; ženam za pecivo in strežbo, dekletom in možakarjem za sodelovanje pri procesiji, Godbi iz Šentjanža za izbrane melodije in domačemu cerkvenemu zboru iz Črneč, pod vodstvom Marje Goljat, za petje med mašo in procesijo. Posebej lepa zahvala pa še enkrat velja Kmetiji Klančnik iz Podklanca, ki je z odličnimi klobasami poskrbela za vse udeležence slovesnosti.

Franci Kotnik