Advent – adventni čas – nekaj razlage

Advent, adventni  čas (iz latinsko adventus – prihod) je čas pred božičem in v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom – imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjamo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujemo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega cerkvenega leta.

Kakšen je simbolni pomen adventnega venčka v krščanstvu?

Krog venčka simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo življenje ter upanje, da se prenovimo.

Sveče – po ena za vsako edventno nedeljo – simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. Barve sveč so različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične (ponekod tudi modre) sveče, ki ustrezajo tudi barvam adventa. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja.

Svetloba sveč, nas opominja, da je Jezus luč, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Prav tako nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da to luč sveta razširjamo naprej. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira, kako našo temo strahu in obupa razsvetljuje vedno več svetlobe. Plamen vsake nove sveče opozarja, da se nekaj dogaja in da glavno šele prihaja.

 

 

Kaj simbolizira vsaka posamezna sveča?

• Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.

• Druga sveča simbolizira mir.

• Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.

• Četrta sveča predstavlja ljubezen.

• Ponekod postavijo še peto svečo, ki je bele barve, imenujejo pa jo Kristusova sveča.