Advetna priprava faranov Pastoralne zveze Dravograd na božič

V župnijah naše Pastoralne zveze je bilo faranom dano veliko možnosti za dobro in poglobljeno duhovno pripravo na praznovanje božiča-rojstva Jezusa Odrešenika.

Poseben čar in svetost adventnemu času so dajale » svitnice«, ki so bile v zelo lepem številu obiskane  zgodnje jutranje sv. maša ob sredah in sobotah in smo jih obhajali v župniji Dravograd. Molitev, petje, duhovni nagovori župnika Igorja so klicali v duše hrepenenje po Odrešeniku.

V sam začetek adventa je vstopila Sv. Devica Marija, ki je v podobi kipa Fatimske Marije romarice  ves advent romala po domovih naših družin, najprej družin prvoobhajancev in nato vseh ostalih.  Njena prva sporočilnost povezovanja vseh v veri, upanju in ljubezni, se je dogajala vsak večer pri sv. maši, ko je poromala iz rok ene družine v roke druge družine, ki jo je odnesla na svoj dom in večer v družinski molitvi preživela z njo. Sveti večeri v družinah z molitvijo ob Mariji so člane družin med seboj na novo povezali v ljubezni, izročanju svojega trpljenja, želj njej in doživljanju hrepenenja po presežnem, večnem. Veliko skrivnostnega in božjega se je v teh večerih zgodilo v srcih. Marija v tem adventu ni samo bolj trdno povezala družinskih vezi, ampak je z nevidnimi nitkami vere, upanja in ljubezni povezala širše župnijsko občestvo, saj so se ob njej v molitvi poleg družinskih članov zbirali tudi sosedje in prijatelji. Marija je prinesla v domove mir, molitev, tolažbo in v srcih pripravila prostor za rojstvo svojega sina Jezusa.

Podobno dogajanje v družinah ob kipu Fatimske Marije se je dogajalo tudi v župniji Črneče in Libeliče.

Veroučenci in veliko faranov PZD se je odzvalo povabilu in opravilo adventno sv. spoved in tako  pripravilo za novorojeno dete Jezusa čisto srce.

Višek adventne priprave je bila božična osemdnevnica. Župnijsko občestvo se je v lepem številu osem dni pred praznikom zbiralo vsak večer pri sv. maši, ki je bila prepletena s posebnim bogoslužjem. S petjem: Kralja, ki prihaja pridite molimo, smo nosili kip Marije iz cerkve v kapelico in na ta način še bolj podoživljali romanje Marije v Betlehem, kjer je za nas rodila Jezusa Odrešenika.

V tem adventu smo farani PZD z duhovnim vodenjem našega župnika Igorja, ob danih mnogih možnostih, romali z Marijo v Betlehem, da  tam najdemo »Dete v plenice povito in položeno v jasli », ga z ljubeznijo sprejmemo in mu v svojem srcu damo dom.

I.K.

predaja-kipca 20161222_190957