Akcija 40 ur brez telefona – za mlade

Preberite si pismo brata Marka o telefonu v postu….si za akcijo? 40 ur brez telefona?

Dragi mladenič, draga mladenka!

Malo se sprehodi po svetu. Poglej kavarne, poglej v čakalnice, predavalnice, trgovine, na hodnike, v dnevne sobe, poglej v katerikoli prostor, v katerem se ljudje družimo, in povej: se ti ne zdi, da je telefon je začel dobivati boj za naše odnose? Meni prav malokrat še uspe, da med pogovorom z ljudmi vsaj s koncem očesa ne ošinem telefona, če me čaka kak neodgovorjen klic ali sporočilo. Če pa nimam kaj početi, se priklopim na net in si ustvarim svoj svet. Svet, v katerem je vse, kot hočem. Le da sem v njem sam. Ker sem v tem svetu vedno v ospredju samo jaz – moje želje, moje odločitve, moje prioritete.

Tako telefon postaja moj najboljši in – žal – edini prijatelj.

Toda svoje odnose hočem nazaj!

Zato bom letos v postu preživel »40 UR BREZ TELEFONA«. Vsak dan v postu bom za eno uro svojega prostega časa, med 19.00 in 20.00 izklopil telefon in ta čas porabil za svoje odnose. Za druženje, za pogovarjanje, za prijateljstva, ne da bi me pri tem kaj motilo ali vznemirjalo. #Resničnost je lepša. Tudi če je težka, je lepša. Ker je samo v resničnosti jok res jok in nasmeh res nasmeh. Ker je samo resničnost trda in zahtevna in samo resničnost poboža in te objame.

Ena ura je zelo malo časa, verjamem pa, da bo naredila veliko spremembo v mojih odnosih. K temu spominja tudi logotip akcije. Simbol digitalnega sveta in komunikacij je hashtag (#) ponazarja našo globoko povezanost z virtualnim svetom. Samo z majhnim premikom desne spodnje črtice se ustvari črka »R«, ki simbolizira resničnost.

Tako želi logotip poudariti, da je s samo majhnim premikom, kot je ena ura na dan, mogoče narediti veliko spremembo v življenju.

Če želiš, pojdi z mano. Dokaži samemu sebi, da je človek ob tebi bolj vreden kot telefon. Ljudje ti bodo hvaležni. Predvsem pa si boš hvaležen sam. Ker ne boš več sam. Tudi če zmanjka elektrike.

Tvoj brat Marko