Blagoslov obnovljenega Lužnikovega križa – 29.8.2020

Sobotno dopoldne, pred zadnjo nedeljo v avgustu leta 2020, je v župnji Dravograd zaznamovala blagoslovitev obnovljenega Lužnikovega križa, v lasti družine Lotke Jamnik na Viški cesti v Dravogradu. Križ stoji že dolgo in po pripovedovanju domačih in okoličanov naj bi ga postavili v spomin na tragičen smrtni slučaj, ko je neki pijanček iz okolice tukaj ‘smrt storil’. V spomin so mu Lužnikovi, kot se je reklo domačiji na bližnjem bregu, postavili križ v blag in ljubeč spomin.Križ je kljub širitvi Viške ceste ostal na svojem mestu tik nad zelo prometno cesto. Le v času konca druge svetovne vojne so ga nepridipravi vrgli k Dravi, a so ga skrbni domači postavili nazaj.

Tekom let ga je načel zob časa in je bil potreben temeljite obnove. Lotka Jamnik, ki s svojo družino biva nad njim, je s svojo družino poskrbela za njegovo obnovo. Na koncu blagoslova, ki ga je opravil to sobotno dopoldne župnik moderator Igor Glasenčnik, se je vsem, ki so ji pomagali, iskreno zahvalila.

Pri obredu je župnik Igor nagovoril domače, sorodnike in sosede, ki so se zbrali. Poudaril je, kako pomembna je za kristjana drža ljubezni, ki svoj ‘mušter’ jemlje le v osebi Jezusa Kristusa, ki je iz gole zastonjske ljubezni šel v smrt na križu. Tako je križ postal simbol življenja in dokaz božje ljubezni do človeka.

Po slovesnosti pa so se domači, sorodniki in sosedje družili v prijetnem klepetu in bogato obloženi mizi.