Blagoslov obnovljenega Veržunovega znamenja -7.7.2022

V četrtek 7.julija 2022 je črneški župnik Franček Kraner blagoslovil obnovljeno Veržunovo znamenje
na črneškem polju.
Malo vemo zakaj so predniki pred zelo davnimi leti postavili to znamenje, zanesljivo pa so
nam zapustili nekaj lepega, ki naj spominja na njihove prošnje ali zahvale ter hkrati potrjuje
takratni ugled bližnjega Veržunovega posestva.
Čas pa je neizprosen in ne prizanaša spomenikom naše vere in kulturne dediščine. Tako so v desetletjih podobe na znamenju povsem izginile, v skodlasti strehi so se pojavile luknje, omet je postajal vse temnejši in vse bolj krhek ter začel odpadati. Znamenje – križ ob poti – je mimoidočim ponujal zares klavrno podobo.
Pa so se našli domačini, ki jim ob tem ni bilo vseeno in se odločili za obnovo. K delu so pritegnili Zavod za varstvo kulturne dediščine, enota Maribor, ki je spremljal delo z navodili, nasveti in nadzorom. Mojstri ustreznih poklicev so v lanski jeseni in v prvi polovici letošnjega leta opravili delo. Streho iz smrekovih skodel sta obnovila Matic Zakrajšek in njegov sodelavec iz Bohinjske Bistrice, omet je popravil in prebelil restavrator Benjamin Korošec iz Krčevine pri Ptuju, v niše s polkrožnimi loki pa je naslikal podobe akademski slikar Stojan Grauf iz Maribora. Upodobiil je Marijo z Jezuščkom, nadangela Mihaela in zavetnika črneške župnije sv.Andreja in sv. Jakoba Starejšega.
Želja vseh je, da bi mimoidoči pozorno pogledali to znamenje in se ob tem priporočili ali zahvalili večno DOBREMU in LEPEMU, po katerem nenehno hrepenimo v globini svojih src.

Franci Kotnik