Božični blagoslov otrok

V teh posebnih božično novoletnih dneh se ob jaslicah godijo čudovite stvari.

Tako se je v nedeljo 30. decembra, na praznik Svete družine, v župnijski cerkvi v Dravogradu, po nedeljski sveti maši, zgodil božični blagoslov otrok. Že sam praznik je vabil starše, da pripeljejo svoje otroke v cerkev k jaslicam in k blagoslovu.

Sveta maša je bila posvečena družinam. V pridigi je župnik Igor posebej nagovoril starše, dedke in babice, kako pomemben vidik v življenju otroka je prava vzgoja, h kateri so z vso odgovornostjo poklicani. Pomemben je zgled, pravo razumevanje otroka, sprejemanje otroka  v celoti, tudi njegove odklonitve in ga ljubiti z zdravo mero ljubezni. Otroke je potrebno že v ranem otroštvu povesti na vse poti iskanja božjega dotika. Približati jim neskončno božjo ljubezen v vsakdanjih priložnostih, obiskih cerkva, povesti otroke že v ranem otroštvu k sveti maši in v teh dneh peljati otroka k ogledu jaslic bodisi v domači cerkvi ali drugje. Tako bo otrok že v ranem otroštvu doživel dotik Jezusa Novorojenega, kot njegovega prijatelja. Otroku se vsako tako lepo doživetje vtisne v spomin za vse življenje. Na poti odraščanja in skozi celo življenje se bo k njemu vračal in ga bo na poti svoje vere vedno znova iskal.

Po maši so se ob daritvenem oltarju zbrali otroci v spremstvu staršev ali starih staršev.

Župnik Igor je prijazno nagovoril otroke v skupnem blagoslovu, ki ga je podelil za pravo razumevanje v odnosih v družinah, ljubezni in pravo vzgojo otrok v družinah.

Po skupnih prošnjah otrok in staršev, je sledilo povabilo otrok k jaslicam za ta pravi osebni blagoslov vsakega otroka posebej. Ob jaslicah je bil vsak otrok osebno nagovorjen po župniku s strani njihovega največjega prijatelja Jezusa. Prejeli so njegov blagoslov in skrite darove v srcih, ki so jih ponesli domov.

Otroško veselje je bilo veliko in po odmevih sodeč, se je otroških src dotaknilo nekaj svetega. Predvsem najmlajši so doživeli pravi dotik njihovega prijatelja Jezusa. Tako navdušen je moj  pet letni vnuk Nik po prihodu domov hitel staršem pripovedovati, kako je bilo in na svoj otroški način podelil prejeti blagoslov svoji pet mesečni sestrici.

Da, ob jaslicah se dogajajo čudovite skrivnosti, le srce je potrebno odpreti, prisluhniti in sprejeti.

Zapisala Irma Kladnik