Cerkev Sv.Križa praznuje 165 let

 V sredo 11. maja 2016 mineva natanko 165 let,  ko je cerkev Sv. Križa posvetil škof Slomšek. V spomin na ta dan bo v tej cerkvi kulturno duhovni program. Začetek ob 17.00 uri. Slovesno sveto mašo s somaševanjem bo vodil mag. Alojz Kačičnik, župnik na Ponikvi in postulator za Slomškovo kanonizacijo.

Gotovo je bil dan posvetitve cerkve poseben dan, ki so se ga veselili domačini, ki so uspeli nekaj, kar so jim hoteli na vsak način preprečiti. Za to svetišče so namreč zastavili ogromno moči, truda, časa in denarja. Tako so le dočakali tisto lepo majsko nedeljo, ko je med nje prišel priljubljeni škof A.M.Slomšek. Gotovo jih je nagovoril, pohvalil, tako delavne domačine kot okoličane, da so cerkev zgradili, ter jih povabil, naj odslej še bolj vzljubijo križ z njegovim odrešenjskim sporočilom.

O sveti križ življenja luč,

     O sveti križ nebeški ključ,

    ponižno te častimo, zvestobo obljubimo.

Sveti križ nas tudi danes nagovarja. Nagovarja nas, ko zremo na to krasno cerkev vrhu hribčka. Nagovarja nas njena notranjost. Gotovo čutimo, kako nas cerkev in križ povezujeta. Res je križ ključ za nebesa.

Ob obletnici posvetitve cerkve obnovimo svojo vero v Jezusovo odrešenje, nenehno vabimo mlade k čaščenju križa in daritvi svete maše.

Naše srečanje bodo popestrili mladi glasbeni ustvarjalci, likovniki in domači umetniki besede. To bo še ena v nizu prireditev v letošnjem svetem letu usmiljenja in prošnja za Slomškovo kanonizacijo.