Cvetna nedelja v župnijah PZD

Hitro mineva  letošnji postni čas, v katerem nas je Cerkev z raznimi vzpodbudami še posebej vabila k opravljanju duhovnih in telesnih del usmiljenja. V treh postnih petkih pri sv. Križu je v katehezah , v sv. maši in zakramentu sv. spovedi, vabila vse utrujene in obtežene,  k dotiku  Božjega usmiljenja, da bi umiti v ljubezni Božjega usmiljenja, odšli nazaj v svojo vsakdan s sprejetjem svojega križa in spoznanjem, da edino preko križa je vstajenje.

Na cvetno nedeljo 20. marca se je naredilo sončno spomladansko jutro, ko smo po vseh župnijah  naše Pastoralne zveze farani s snopi v rokah prihajali v cerkve  k slovesnosti cvetne nedelje. Cvetna nedelja-6.postna, kateri daje poseben pomen blagoslov zelenja-snopov (po naše) s procesijo in evangelij o Kristusovem trpljenju oziroma pasijon-letos po Lukovem evangeliju. Blagoslov zelenja nas spominja na Jezusov prihod v Jeruzalem, kjer so mu množice s palmovimi vejami v rokah vzklikale v pozdrav : » Hozana Davidovemu sinu…«. Zato se pred procesijo bere tudi evangelij o Njegovem vhodu v Jeruzalem.

Tudi Dravograjski farani smo se na cvetno nedeljo s snopi v rokah zbrali pred cerkvijo, kjer smo po prebranem evangeliju in župnikovem blagoslovu zelenja, v procesiji okoli cerkve počastili Jezusa, tako kot so to storile množice na tisto  » prvo « cvetno nedeljo v Jeruzalemu, ko je Jezus na osličku prišel v mesto in so ga sprejeli kot kralja.

Po slovesni procesiji se je nadaljevala sv. maša v cerkvi, kjer smo skozi branje pasijona po Luku  v duhu in premišljevanju, spremljali Jezusa na križevem potu od izdaje do križanja na Kalvariji. Tu smo  našli tudi svoj greh- svoje izdajstvo Njega, ki je za nas, za vsakega posebej šel na križ, da nas je odkupil. Vendar, če v tem postnem času do cvetne nedelje nismo uspeli urediti svojega življenja z Bogom, nas Bog in Cerkev  v svojem usmiljenju  še vedno vabita in dajeta šanso, da to storimo do Velike noči. Saj imamo ob velikem daru Božjega usmiljenja tudi mi možnost, da ob zgledu desnega razbojnika, ki najprej Jezusa spozna za Boga in Odrešenika, pred njim prizna svojo krivdo in grehe, se jih pokesa in Jezusa prosi odpuščanja, izrečemu Jezusu isto gorečo prošnjo, da nas skesane grešnike, nekoč sprejme v raj. Zakrament sprave nam nudi možnost, da začutimo to neverjetno Božjo ljubezen in usmiljenje ter ob tem notranjo rast v ljubezni do Boga in bližnjega. Saj smo v hoji za Kristusom poklicani, da vsak dan sprejmemo svoj križ in gremo za Gospodom.

Tako nam je veselje cvetne nedelje dajalo že tudi pred okus trpljenja Velikega petka. Vendar okrepljeni z zaupanjem v Božje usmiljenje, smo odhajali domov z mislimi v skrivnost Velikonočnega jutra.

I.K.

Cvetna Šempeter 2016 3 Cvetna Šempeter 2016 7 Cvetna Šempeter 2016 2 Cvetna Šempeter 2016 6

DSCN4955 DSCN4964 DSCN4958DSC01168DSC01170DSC01173DSC01177DSC01180DSC01184DSC01186DSC01187DSC01190DSC01189