DAN DRUŽIN za župnije Pastoralne zveze Dravograd – 21.4.2018

Pričevanje zakoncev ČERIN in KOKALJ

V soboto, 21. aprila smo v župniji Dravograd (za vse župnije Pastoralne zveze Dravograd) organizirali že drugi DAN DRUŽIN. Tudi letos smo povabili zakonska para Čerin in Kokalj. Zelo aktualni temi sta povezali preko 60 staršev, ki so z veseljem in zanimanjem poslušali Lojzeta in Petro Kokalj, ki sta spregovorila o tem, kaj je potrebno za dober pogovor med zakoncema, o tem kako si izkazujeta ljubezen, kako odvreči maske in kako biti iskren drug do drugega ter kako uresničujeta tri pomembne namene za moža in ženo, ki jih najdemo v Svetem pismu: Bog je moža in ženo ustvaril po svoji podobi, da bi skupaj odsevala Njegovo podobo; Bog je moža in ženo ustvaril tako, da potrebujeta drug drugega, da se dopolnjujeta in da skupaj uresničujeta nekaj, kar nobeden od njiju ne zmore sam; mož in žena sta od Boga poslana za to, da kot vzgojitelja otrok zgradita dediščino, ki ostane.

Zakonca Aleš in Marinka Čerin pa sta spregovorila o zelo aktualni temi, kako ukrotiti podivjane zaslone, kako najti meje v rabi računalnika in socialnih omrežij ter kako sebe in svoje otroke vzgajati v digitalnem svetu. Osvetlila sta nam: da v Sloveniji 30 % prebivalstva pretirano uporablja televizijo, računalnike in socialna omrežja, pri čemer gre za nekemično zasvojenost, medtem ko je s kemičnimi substancami  (droga, alkohol, poživila, antidepresivi…) zasvojenih 3 % ljudi; da že 4-letnik lahko v trenutku vidi več pornografije, kot sta jo videla babica in dedek v celem svojem življenju.

Postavlja se vprašanje, kako bo to vplivalo na njegove odnose, ko si bo ustvarjal družino, kako vpliva na odnose med partnerjema, ki sta že ustvarila družino…  Hitri zmenki, ki se sklepajo preko socialnih omrežij, vlivajo na porast spolnih bolezni, nenačrtovanih zanositev in posledično splavov;  posledično možgani niso več sposobni na težje miselne napore, logično razmišljanje, razumevanje vsakodnevnih pojavov v globino, telo zaradi sedenja ni v kondiciji in sploh ni razgibano.

Kot sta Aleš in Marinka rekla, je potrebno rabo računalnikov nujno omejiti. Otroci ne smejo biti lastniki telefonov, tablic, računalnikov. Lahko jih uporabljajo za delo – od dela ne postaneš odvisen, nasprotno, računalnik hočeš čim hitreje zapreti – na pa za nenadzorovano igranje igric in brskanja po spletu, gledanje youtuba ipd…

Hvala tudi animatorjem ter Petri Matičko in Marku Kocuvanu, ki sta poskrbela za današnji lepi, polni sončni dan za razvejano dejavnost otrok, ki so napolnili naše dvorišče. Kar 65 otrok in animatorjev je sodelovalo na današnji Dan družin.

Posebno zahvalo pa zaslužijo še neumorne sodelavke iz župnije Dravograd, Črneče in Šentjanž, ki so pomagale pripraviti okusne napitke in so poskrbele za prigrizek po koncu predavanj in našega druženja.                           Igor