Delo Karitas pri pomoči beguncem

Slovenska karitas intenzivno nadaljuje s pomočjo v namestitvenih in sprejemnih centrih, predvsem s hrano, odejam, prostovoljci in tudi zdravstvenim osebjem. Poleg polovice hrane iz blagovnih rezerv, ki jo Karitas v okviru sistema za zaščito in reševanje dostavlja in deli v centrih, je Slovenska karitas danes v Šentilj in Brežice skupaj dostavila še dodatnih 20.000 ribjih konzerv, 10.000 muesli ploščic in 5.000 l mleka. Hrana je bila kupljena s sredstvi donacije Nemške Karitas in darovalcev v Sloveniji. Dodatno je Karitas zagotovila še 8 palet jabolk. Z novo donacijo Avstrijske karitas smo dodatno kupili še 5.000 odej, ki so delno že bile dostavljene v Brežice. Preostanek pa bo danes prispel v Brežice in Šentilj. Tako je Slovenska karitas v prvem in drugem valu do sedaj zagotovila dodatnih 123.000 EUR pomoči iz donacij.

PROSTOVOLJSTVO

Prostovoljci Karitas skrbijo predvsem za deljenje hrane in oblačil ter za namestitev beguncev v centrih. V zadnjih šestih dneh je bilo vsak dan v dnevni izmeni več kot 50 prostovoljcev in v nočni približno 20. Do sedaj je v izmenah sodelovalo 257 prostovoljcev. Prostovoljci Karitas so od sobote opravili preko 3.000 prostovoljnih ur. Vse njihovo delo in tudi ostalo logistiko pa koordinira 14 zaposlenih sodelavcev Slovenske in škofijskih karitas, ki poleg svojega rednega dela dodatno opravljajo tudi naloge koordinacije in logistike za pomoč beguncem. Potrebujemo tudi nove prostovoljce čim bližje Šentilju, Gornji Radgoni ali Brežicam. Vsi, ki bi želeli sodelovati kot prostovoljci, se lahko prijavijo na spletni strani www.karitas.si/begunci. V kolikor bodo potrebni, jih bomo v prihodnjih dneh poklicali in  stopili z njimi v stik.

Poleg velike podpore Karitas Nemčije in Avstrije v mobilnih posteljah, podlogah, spalnih vrečah in odejah ter v hrani nogavicah, nam solidarnost izraža tudi Karitas Češke, v okviru katere nam je prišlo v Celje in Šentilj pomagat 10 prostovoljcev, s seboj so pripeljali tudi dva kombija materialne pomoči v oblačilih in  hrani. Karitas Madžarske pa je priskočila na pomoč z dvema zdravnikoma, ki sta včeraj pričela z delom v namestitvenem centru v Šentilju.
ZBIRANJE MATERIALNE POMOČI:

Zbiramo materialno pomoč na lokacijah:
–       Župnijska karitas Šentilj, Slovenska 28:
·       vsak delovnik med 16.00 in 17.30
·       v soboto med 7.30 in 8.00
·       v nedeljo 9.30 do 10.00

–       Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,

–       Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec. Skladišči v Mariboru in Žalcu sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

–       Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč (odprt vsak delavnik od 10. do 15. ure)

–       Vsi centri oziroma dekanijske karitas Karitas Škofijske karitas Koper

Zbiramo:
–       plastenke pitne vode 0,5 l,
–       ribje konzerve,
–       zapakirano suho sadje, oreščki, sadne in žitne ploščice,
–       higienski pripomočki: milo, zobna pasta, zobna ščetka, damski vložki, otroške plenice, higienski robčki,
–       novo spodnje perilo in nogavice,
–       odeje, spalne vreče,
–       trenerke, topla športna oblačila,
–       športno obutev (zelo ohranjeno ali novo).

ZBIRANJE FINANČNE POMOČI:

Slovenska karitas nadaljuje tudi z zbiranjem finančne pomoči na transakcijskem računu:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč beguncem; Sklic: 00 628.

Do sedaj je Slovenska karitas z donacijami zbrala nekaj več kot 60.000 EUR, od tega so posamezniki v denarnih sredstvih prispevali preko 40.000 EUR, podjetja pa so v materialu daroval nekaj več kot 20.000 EUR.

Vabi pa tudi k darovanju preko humanitarnega SMS sporočila KARITAS5 na 1919, s katerim je mogoče prispevati 5 EUR za hrano in vodo za pomoč beguncem.

Za vsako pomoč v finančnih sredstvih, materialu ali s prostovoljnim delom se zahvaljujemo.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas