DOGODKI V ŽUPNIJI DRAVOGRAD- FEBRUAR 2022

JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA – sreda 2.2. 2022

V župniji Dravograd smo praznik Jezusovega darovanja-svečnica praznovali z darovano večerno sv. mašo za vse župnijske sodelavce in uspeh sinode. K sv. maši so bili posebej povabljeni letošnji prvoobhajanci, ki pa zaradi korona bolezni med njimi niso mogli priti.

Verniki, ki smo prišli, smo se zbrali v preddverju  cerkve, kjer je župnik Igor začel slovesnost sv. maše z uvodno molitvijo in razlago praznika svečnice, ki ga cerkev praznuje že več kot 1500 let. S prižganimi svečami v rokah v procesiji po cerkveni ladji, smo verniki najprej počastili Jezusa, ki ga je mati Marija  skupaj z možem Jožetom na ta dan darovala v templju po takratni judovski navadi, da sta starša svojega prvorojenca v templju darovala Bogu.

Župnik Igor je v poglobljeni pridigi poudaril  velik pomen tega praznika za nas ,današnje kristjane, saj goreča sveča simbolizira Jezusa, njegovo dogorevanje-njegovo dokončno darovanje na križu za nas v odpuščanje naših grehov. In kot je v evangeliju zapisal evangelist Luka, je Jezus tako kot takrat v Izraelu, tudi danes  v današnjem svetu postavljen  v padec in v znamenje mnogih, ki se mu bo nasprotovalo. Nam pa, ki verujemo vanj je postavljen kot Luč v življenju,  v vstajenje in večno življenje.

Mašo so obogatile pevke našega pevskega zbora, ki so še zadnjič zapele pesem Oj jaslice borne…kot slovo božičnemu času. Z Marijino pesmijo pa smo se po blagoslovu predali v Marijino varstvo in vodenje.

MOLITVENA URA ZA DUHOVNE POKLICE IN GOD SV. BLAŽA- četrtek 4.2.2022

Četrtek 4. februarja je godoval sv. Blaž in ker je bil prvi četrtek v mesecu februarju, smo združili praznik in molitev za duhovne poklice in ju obhajali z molitveno uro molitvene skupine pred Najsvetejšim in nato v darovani sv. maši za duhovne poklice.

Pri molitveni uri pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in stanovitnost tistih, ki so že odgovorili na Gospodov klic, je sodelovalo lepo število molivcev. S poglobljeno molitvijo svetlega dela rožnega venca smo počastili Jezusa v Najsvetejšem, mu izročili vse stiske in preizkušnje duhovnikov, potrebe in prošnje za nove duhovne poklice.

V sveti daritvi sv. maše smo počastili sv. Blaža, ki je priprošnjik za bolezni grla in varuh pred vsakim zlobnim govorjenje in pred vsakim zlom. Vsakemu posameznemu verniku, ki je želel, je župnik Igor  z blagoslovljenima, s prekrižanima gorečima svečama podelil blažev blagoslov in nad njim zmolil k sv Blažu za varstvo pred boleznimi grla in vsega zla.

Sv. Blaž prosi za nas in varuj nas pred vsakim zlom !

 

zapisala Irma Kladnik