Drugo srečanje animatorjev in molivcev za duhovne poklice  nadškofije maribor  v  župniji Sv. Peter na Kronski gori

Na prvi četrtek v mesecu juniju (1.6.2017) se je v  cerkvi sv. Petra na Kronski gori zgodilo drugo srečanje animatorjev in molivcev za duhovne poklice nadškofije Maribor. Na Kronsko goro  so na to srečanje prišli molivci iz župnij nadškofije (iz več župnij Maribora, iz Zg.Kungute  in župnik g. Maček,  Sevnice,  Kaple,  Vuhreda, Radelj ob Dravi, Mežice, Prevalj, Raven na Koroškem, Slovenj Gradca, Doliča in župnik g. Mirko Horvat, iz vseh župnij naše PZD in župnik g.Franček Kraner)  in sestra Štefka Klemen – tajnica Centra za duhovne poklice in pater Marjan Kokalj, ki je daroval sv. mašo. Tako se je cerkev polnilo okrog 200 molivcev za duhovne poklice. Vsem udeležencem je v imenu ŽPS župnije Sv. Peter izrekla dobrodošlico Bernarda Javornik ter na koncu predstavila župnijsko cerkev. S.Štefka pa je v uvodnem pozdravu izrekla zahvalo vsem molivcem, ki molijo za duhovne poklice, jih spodbudila k vztrajnosti molitve in poudarila velik pomen molitve za duhovne poklice.

Molitveno srečanje je potekalo v dveh delih. Pričelo se je z molitveno uro za duhovne poklice pred izpostavljenim Najsvetejšim iter daritvijo svete maše. Vodilo srečanja pa je bilo:»DRUŽINA ZIBELKA DUHOVNIH POKLICEV« ki jo je daroval p. Marjan Kokalj v somaševanju župnika Mirka Horvata. Molitveno uro in sv. mašo so duhovno bogatili molivcev domači-šempetrski cerkveni pevci. V molitveni uri kakor tudi pri sv. maši so sodelovali molivci iz vseh župnij, pri sv. maši so ministrirali ministranti iz župnije Dravograd – družine Jeseničnik. Bila je priložnost za sveto spoved.

Molitvena ura obogatena s petjem, je potekala v več delih: v slavljenju Jezusa v sv. Rešnjem telesu, odlomki iz sv. pisma, prošnjami za duhovnike in prošnjami za darove Sv. Duha. Molitvena ura se je zaključila z molitvijo rožnega venca Božjega usmiljenja in prejemom blagoslova z Najsvetejšim. Vsi molivci in duhovniki smo se v molitvi za nove duhovne poklice začutili globoko povezani kot živa skupnost vernikov.

V nagovoru pri sv. maši je p. Marjan poudaril naslednje bistvene vidike obhajanja, zbiranja, molitve v skupnosti in  družini: Pomembno je živo življenje vsake skupnosti v iskrenosti in pristnosti molitve in vere v to zakaj se moli. V skupnosti in v družini (krščansko življenje družine z molitvijo ), se mora čutiti, da je Nekdo sredi med nami kot velika skrivnost, ki nas ljubi in, da z njim imamo-gradimo oseben odnos. Tako v družini kot v skupnosti je za mlade pomemben viden zgled osebnega  odnosa do Boga, ki ga ima vsak posameznik (molivec, oče, mati). Zato si moramo molivci  prizadevati, da bomo z molitvijo in svojim osebnim življenjem ustvarjali pogoje, da se bodo mladi odločali za duhovne poklice. Iz osebne izkušnje odločitve za duhovni poklic, je p. Marjan povedal, da je strah tisti, ki mnoge odvrne, da bi zmogli to odločitev. Zato je položil molivcem na srce, naj molijo za mlade, da bi zmogli prestopiti prag strahu in sprejeti odločitev. Molivci lahko samo s svojim osebnim zgledom, osebnim odnosom z Bogom in molitvijo za naše družine in mlade izprosimo pri Bogu nove duhovne poklice. Tako noben napor ni zaman. Molitev ima neskončno moč, je poudaril p. Marjan. Tudi molitev očenaš je bila zmoljena za pogumne odločitve mladih.  Posebej smo čutili navzočnost matere Marije.

Za organizacijo molitvenega srečanja se je p. Marjan zahvalil gospe Zofki Frank, gospe Bernardi Javornik in s. Štefki Klemen OSU.  Zahvala je veljala tudi p. Marjanu ter domačim pevcem, molivkam, ministrantom in gostom molivcem iz župnij, ki so se odzvali vabilu. Sledilo je druženje ob pecivu in pijači.

Veseli, hvaležni za vse, tudi za vreme, ki nam je prizaneslo z nalivom, smo prisrčno pokramljali med seboj in počasi odhajali, duhovno bogati vsega lepega, domov.

Zapisala Irma Kladnik

07-_DSC0501 11-_DSC0516 _DSC0523