Duhovna obnova za sodelavce Pastoralne zveze Dravograd

Adventni čas je čas miru in pričakovanja. Je čas, ko se pripravimo na Božič in poskrbimo za notranji mir in duhovno obnovo. V današnjem hitrem tempu življenja, smo še kako potrebni notranje spokojnosti in duhovne poglobitve. Tega se prav gotovo premalo zavedamo, ali pa si ne vzamemo časa, saj se nas je v četrtek 15.12.2016 v Dravogradu zbrala le peščica sodelavcev PZD. Gospod župnik nas je lepo nagovoril, nas povabil k uvodni molitvi in osvetlil pomen duhovnosti v času adventa in pripravi na božič. Zunanjo podobo in simbol adventa predstavlja adventni venček, ki ga lahko v tem času srečamo na vsakem koraku, tudi po javnih ustanovah. Njegov duhovni pomen pa ostaja očem skrit, vsaka svečka posebej predstavlja globlji pomen in posebno duhovno poglobitev. Tako prva svečka vabi k sv. maši, druga k molitvi, tretja  k dobrim delom in četrta k spreobrnitvi ( zakramentu sv. spovedi). Advent je čas, ko se spominjamo preteklosti, živimo v sedanjosti in se pripravljamo na prihodnost. Začne se novo cerkveno leto in ko začenjamo nekaj na novo je potrebno očistiti tudi svojo notranjost. Priprava na sveto spoved je včasih imela veliko večji pomen in so se je ljudje bolj posluževali, danes se le redki posamezniki iskreno pripravljajo in opravijo sveto spoved. To pa je bistvo adventa, ki so ga mnogi pozabili oziroma ga ne sprejemajo in zato tudi ne morejo doživeti bistvo božiča- v svojem srcu rojstvo Jezusa Odrešenika.

V preteklosti smo advent doživljali precej drugače, kot danes. Skupaj smo obujali spomine, kako smo v obdobju otroštva doživljali advent. Vsi smo si bili enotni, da so posebno sporočilnost adventa imele »svitnice«, ki smo jih vsi zelo radi obiskovali. Kljub mrazu, zgodnji uri in dolgi poti, ki smo jo morali prehoditi peš, nobenemu ni bilo težko. Lepo je bilo obujati spomine na tiste čase, ko šolski sistem ni bil naklonjen verski vzgoji otrok. Pogosto smo zaradi jutranjega obiska »svitnic« bili v šoli deležni trdih prijemov učiteljev, manjvrednosti in ustrahovanja. A to nas ni odvrnilo od pričakovanja in priprave na božič. Danes le še malo kje po župnijah potekajo »svitnice« in tudi obisk je bolj skromen, kot nekoč. Težko bi prepričali otroke, da bi zjutraj pred poukom šli k »svitnicam«. Časi so se spremenili, pomen adventa pa ostaja enak. Od nas je odvisno, kako bomo ta čas pričakovanja izkoristili. Bomo podlegli potrošništvu ali pa se bomo raje notranje umirili in duhovno pripravili na  praznovanje božiča. Tisti, ki smo se letos zbrali na duhovni obnovi smo to zagotovo storili z namenom, da začutimo spokojnost, notranji mir in zadovoljstvo.

Hvala gospodu župniku Igorju, da nam je namenil čas in dal priložnost, da smo bili deležni duhovne obnove in s tem posebne priprave na božič.

Jelka Onuk

dsc05316 dsc05317