Duhovni vikend za birmance

Duhovni vikendi so v Pastoralni zvezi Dravograd stalnica že 4 leta med učenci 6., 7., 8. in 9. razreda ter poseben vikend za mlade in še eden za ministrante in pevce. Posebej birmancem in mladim priporočamo, da se vikenda udeležijo vsi. Otroci, ki se odzovejo oz. jih vzpodbudijo starši povedo, da so preživeli lep konec tedna in se kasneje radi vrnejo (seveda so tudi izjeme). Tudi tokrat je bilo lepo …

Program so pripravili animatorji skupaj s svojimi voditelji. Dotaknili so se 5 tem:

  • Je Sveto pismo zgodovinska knjiga ali knjiga pravljic? Petra je zelo zanimivo predstavila, kako močno se zgodovinska dejstva ujemajo s podatki v Svetem pismu, ki ni zgodovinska knjiga, temveč knjiga z Besedo dano od samega Boga. Veliko neobrazložljivega, ki ga z znanostjo ne moremo pojasniti.
  • Sveti Duh. Tretja Božja oseba. Kje vidimo delovanje svetega Duha. Maruška je navedla kar nekaj konkretnih primerov, ki jih v naših življenjih, vsak dan, navdihuje sveti Duh: veselje, navdušenje, ustvarjalnost, naši talenti, itd. Žal pozabljamo, kdo nam vse to daje in da to niso sadovi naključij!
  • Odnos do samega sebe in Boga. Pogovarjali smo se kaj je tisto, kaj na sebi cenimo in kaj nam ni všeč. Mladi so spoznavali, da so več kot OK takšni kot so. Dobro se je zavedati tudi svojih slabosti, ki jih le tako lahko izboljšamo. Vanja je poudarila, da šele ko se začenjamo ceniti, lahko zares iskreno vabimo Boga v svoje življenje.
  • Šport in vera. Ali lahko športnik živi vero? Maša je naštela kar nekaj primerov športnikov, ki živijo odkrito vero. Letošnje olimpijske igre veljajo za ene tistih, ko so verni športniki najbolj izražali svojo pripadnost veri. Tudi v Sloveniji imamo mnogo vernih športnikov: Jakov Fak, Tim Gajser, bratje Prevc, Luka Dončić, itd.
  • Medžugorje. Kraj, kjer se Marija prikazuje še danes. Pristnost prvih prikazovanj 6 vidcem je potrdil tudi papež. Tam se zgodi mnogo čudežev. Tinka je naredila lep pregled in povzetek nekaterih dogajanj. Prisluhnili smo tudi pričevanjem animatorjem in slišali nekaj čudežev, ki so jih sami doživeli (ozdravitev bolečin v nogah, ozdravitev slepote, nekdo, ki ni mogel hoditi zaradi multiple, danes spet hodi, osebne spreobrnitve, itd).

Šli so tudi na krajši pohod, kjer si je vsak otrok naredil butaro, ki jih je duhovnik v nedeljo blagoslovil. Sv. mašo so v nedeljo oblikovali sami, s čimer so zaključili še en duhovni vikend. Ni manjkalo tudi dobre hrane, ki jo je tokrat pripravljala ga. Vesna.

Za animatorje je bilo tudi tokrat naporno, a so hvaležni za vsakega otroka, ki je mogel ali smel priti na Homec. Skupina je bila tokrat malenkost napornejša, ker se je slabo odzivala. Kot bi otroci gledali v svoje mobilnike ali računalnike, s katerimi se ne rabijo pogovarjati ali odgovarjati. Še sploh znamo resno komunicirati v živo?