EVROPA, ISLAM IN MARIJA …

Evropa je utrujena in brez vsebine, to opažamo vsi. Ta duhovna naveličanost se vleče več kot stoletje, vse odkar je bil izdan mrliški list, na katerega je človek zapisal »Bog je mrtev«. Ko so svojci vprašali po vzroku smrti, so »zdravniki«odgovorili, da ga enostavno niso več potrebovali. Človek ga ni bil sposoben srečati, in česar ne srečaš, ne obvladaš – česar pa ne obvladaš, to odstraniš. Sedaj prihajajo v to ostarelo in razbolelo Evropo novi, duhovno sveži narodi, in nas je strah. S temi ljudmi prihaja nov veter, nova vera, islam. Strah Evrope pred islamizacijo je do neke mere upravičen, saj se le-ta kaže v najskrajnejših oblikah. Vprašanje je, ali se islamski skrajneži resnično borijo samo proti krščanstvu. Sayyid Qutb, ki velja za očeta modernega fundamentalizma, je svoja prva dela objavil potem, ko se je zgrožen vrnil iz ZDA. Šokirala ga je nevernost, materializem in spolna razuzdanost družbe. Šokiran je bil nad številom cerkva in razuzdanostjo ljudi. Vse od takrat se islamski skrajneži borijo proti uživaškemu zahodnjaku, ki na vsakem koraku žali njihova čustva. Toda ali obstaja alternativa? Je sploh kakšna možnost, da nad nebom Evrope obstane križ?
Mislim, da je v odgovor na pretečo »nevarnost« islama v Mariji. Zakaj? Odgovor lahko najdemo v Koranu, ki velja za islamsko biblijo. Na mnogih mestih govori o blaženi Devici.
Koran omenja Marijino brezmadežno spočetje in deviško rojstvo. Več kot očitno je, da je bil Mohamed pod vplivom apokrifnega evangelija, ki omenja Marijino otroštvo. Svetega Jožefa Koran ne omenja, islamsko izročilo pa ga pozna. Omenjen je, ko govori z Marijo, ko je spočela od Svetega Duha. Ko jo vpraša, kako je zanosila brez očeta, odgovarja: »Ali ne veš, da Bog ni potreboval semena, ko je ustvaril pšenico? Njemu je bilo treba reči: Bodi! In zgodilo se je.« V 19. suri najdemo 41 vrstic o Jezusu in Mariji. Torej je Marija v islamu prava gospodarica. Edina tekmica Mariji bi mogla biti Mohamedova hči Fatima. Po smrti hčere Fatime je Mohamed zapisal: »Za Marijo bodi najbolj blagoslovljena žena v raju!« Ob tem ne smemo pozabiti, da smo 13. maja obhajali 102. obletnico prikazovanj na Portugalskem,
kjer je Marija za kraj svojega obiskovanja izbrala vasico Fatimo. Tudi ta kraj Marijinega prikazovanja ima svoj pomen. Ko so Portugalci premagali mohamedance, je imel zadnjim mohamedanski poveljnik prelepo hčerko Fatimo. Vzljubil jo je katoliški mladenič, in njemu na ljubo ni le ostala na Portugalskem, ko so njeni rojaki odšli, temveč je sprejela tudi veroizpoved svojega dragega. Mladi mož je kraj kjer sta živela, iz ljubezni do svoje žene imenoval po njej: Fatima. Ko smo v mesecu maju častili Marijo, smo storili to z zavestjo, da bo pri Sinu izprosila blagoslov v vsaki stiski, če jo bomo le prosili. Sv. Marija, prosi za nas!

Jure Sojč