Florjanova nedelja v Črnečah – 5.5.2024

Florjanova nedelja v Črnečah – 5.5.2024

Nedvomno je kip sv.Florijana, ki so ga naši predniki postavili na steno ob glavni oltar črneške cerkve dokaz, da so se temu svetniku že v preteklosti mnogo zahvaljevali, predvsem pa priporočali za varstvo pred požari in drugimi nesrečami.To zahvalo in priprošnjo svojemu zavetniku ohranjajo naše gasilke in gasilci tudi v sedanjem času. Že sedem let se mu poklonijo vsako prvo nedeljo v maju. Pred mašo so se zbrali pri župnišču in nato v sprevodu skupaj z župnikom odšli v cerkev. Tu jih je poozdravil župnijski zbor s pesmijo o sv.Florijanu.

O življenju tega svetniškega mučenca je spregovorila Tadeja Filip, predsednica gasilskega društva, župnik Franček pa je v nagovoru pohvalil gasilce za njihovo človekoljubno delo-še posebej ob lanskih poplavah-in jih spodbujal, da ostanejo še naprej zvesti svojemu plemenitemu poslanstvu. Saj je le to vedno v sozvočju s tokratnim Jezusovim naročilom, zapisanem v Janezovem evangeliju:”To je moja zapoved,da se ljubite med seboj,kakor sem vas jaz ljubil.”

Bog daj,da bi te besede in slovesnost v srcih naših gasilk in gasilcev poživile zvestobo ljubezni do sočloveka, ko se ta znajde v hudi stiski.

Franci Kotnik