Gostovali sta ŽPZ Lipa in Moški zbor župnije Labot – 10.12.2017

Danes smo bili člani občestva župnije Dravograd posebej nagovorjeni z glasbo dveh zborov, ki med seboj gojita prijateljske vezi že dolga leta. Zato so polepšali našo drugo adventno nedeljo s svojo pesmijo med mašo in krajšim nastopom po njej. Hvaležno smo se spominjali tudi dveh pevskih prijateljev, prezgodaj preminulih in sicer župnika Marka Laštra iz Labota ter nepozabnega basista Alojza Gologranca iz Dravograda, člana okteta IGEM Dravograd.Skozi pesem smo se dotaknili neminljivosti našega življenja, saj smrt od nas ni dokončna ločitev, ampak prehod v nov, božji svet onkraj zemeljskega. Kakor je pesem neminljiva in predokus večne sreče, tako tudi naš spomin na oba izjemna ljubitelja glasbe in vsega lepega, ostaja zapisano v našem srcu. Župnik Igor pa nas je ob božji besedi nagovarjal, naj stopimo v Jordan našega spreobrnjenja, k spovedi, saj je le-to pogoj globokega doživetja božične skrivnosti.  Če ne stopiš v Jordan (spoved), ne boš vedel, kakšen je Bog. Izvedel boš šele tisto uro … Takrat boš moral tako in tako čez. Zakaj bi torej živel teh nekaj let v strahu? Zakaj bi potreboval vedno novo omamo, da bi blažil življenjski strah?  Papež Frančišek takole pravi: ”Zanimivo je to, da se tolikokrat bojimo tolažbe, biti potolaženi. Še več, bolj varne se počutimo, če smo žalostni in potrti. Veste, zakaj? V žalosti imamo sami sebe skoraj za glavno osebo. Medtem ko je v tolažbi glavna oseba Sveti Duh! On nas tolaži, On nam daje pogum, da gremo ven iz sebe. On je tisti, ki nas vodi k viru vsake tolažbe, torej k Očetu. To pa je spreobrnjenje. Prosim vas, dopustite Gospodu, da vas potolaži! Dopustite Gospodu, da vas potolaži!” Adventni čas nas torej vabi in vabi…. v odnos z Bogom in s samim seboj.

Na koncu svete maše sta oba zbora zapela še nekaj svojih lepih pesmi in za piko na i še skupno pesem v slavljenuju Boga in tako božajoče za človeško uho. Hvala obema zboroma za lep nastop. Hvala pa tudi skrbnim članicam odbora za dobrodelnost za lepo pogostitev za naše goste. Hvala vsem iz srca, posebej tistim, ki ste pripravljali nastop in srečanje.

Še zapis Irme:

Drugo adventno nedeljo v Dravogradu je zaznamovala slovesna dvojezična ( slovensko-nemška ) spominska sv. maša, ki je bila darovana v spomin pokojnega labotskega župnika Marka Laštra in dolgoletnega dravograjskega pevca Alojza Gologranca. Tako sta pri sv. maši in še po njej v ta spomin z  nežnimi in ubranimi pesmimi prepevala moški pevski zbor iz Labota in ženski pevski zbor Lipa, ki sta nadvse obogatila samo sv. mašo.  G. Ferdo Gnamuš je v začetku sv. maše oba gostujoča zbora z izbrano besedo v obeh jezikih (nemškem in slovenskem ) prisrčno pozdravil in se jim tudi na koncu zahvalil za njihovo darovano petje.

Božja beseda in evangelij te nedelje pa sta bila tako močno nagovarjajoča za vse, da sta poleg pesmi nagovorila  vse nas  k spreobrnenju  po spodbudah sv. Petra v 2. berilu in  sv. Janeza Krstnika, ki je oznanjal krst pokore. G. župnik pa nas je vse povabil k rednemu obisku nedeljske svete maše in obisku drugih sv. maš v adventu da v tem času opravimo dobro sveto spoved. Jezus sam nas čaka in vabi na pot našega sreobrnjenja, zato mu sledimo.

Kljub pravemu zimskemu mrazu,  smo odhajali domov  s toplino v srcih in z zavestjo, da smo na pravi poti k Njemu.

Župnija Dravograd se je obema zboroma za njuno gostovanje zahvalila tudi s toplim čajem in prigrizkom, ki so ga pripravile članice odbora za dobrodelnost.

I.K.