Izobraževanje izrednih delivcev obhajila – Dravograd 18.in 25.marec 2017

Dve marčevski postni soboti sta bili v Dravogradu še posebej živahni. Zbralo se je namreč več kot 35 dosedanjih izrednih delivcev Koroškega naddekanata ter tistih, ki bodo to poslanstvo šele začeli. Zaradi vedno manjšega števila duhovnikov se namreč vedno bolj kaže potreba, da na pomoč v župnijah na vseh področjih pristopijo tudi laiki. Poslanstvo izrednega delivca Sv. Obhajila je tako pomoč pri deljenju Sv. Obhajila pri Sv. maši, kot tudi prinašanje evharistije bolnim in onemoglim članom skupnosti, ki zaradi bolezni ali starosti ne morejo prisostvovati obredom v župnijskih cerkvah.

Prvo soboto smo tako zbrani prisluhnili dr. Avguštinu Lahu, ki nas je vpeljal v teološko skrivnost Evharistije, cistercijan pater dr. Nikolaj Aracki pa nam je potem predstavil še liturgični potek in posebnosti sv. evharistije.

Druga sobota je bila namenjena pripravi na prinašanje Sv. Obhajila na domove. Tako je dr. Vinko Potočnik spregovoril o staranju in onemoglosti ter o načinih pristopa do bolnikov, invalidov in njihovih svojcev.  Psihologinja dr. Jožica Gamse pa je predstavila posebnosti in izzive pri delu s starejšimi, ki jih težijo hude starostne bolezni, kot sta demenca in senilnost. Vsa predavanja so izzvenela v lepem vzdušju in predvsem v dialogu ter izmenjavi mnenj in izkušenj.

Zahvala velja vsem, ki so omogočili, da je lahko izobraževanje potekalo na Koroškem in še posebej vsem ženam, ki so vsako soboto vse zbrane pogostile z malico in kosilom.

MJ