Jakobova pot – Emina romarska pot (postavitev table pri farni cerkvi v Dravogradu)

Pri farni cerkvi v Dravogradu smo bogatejši za novo informacijsko tablo za Jakobovo in Emino romarsko pot. Tako je tudi Dravograd bogatejši za informacijsko tablo, po kateri bodo lahko popotniki in romarji spoznavali našo bogato kulturno dediščino, ko bodo potovali mimo našega kraja in trga.

Jakobova pot je ena najstarejših in največjih množičnih poti, ki že več kot tisoč let privlači romarje različnih ras, verskega prepričanja in starosti. Med njimi je zadnja leta vse več Slovencev, ki se je lotijo peš ali s kolesom.

Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki so vodile do svetišča svetega Jakoba v Composteli. Cerkev stoji v Galiciji na severozahodu Španije in je bila poleg Rima in Jeruzalema največje krščansko romarsko svetišče.

Emina romarska pot povezuje kraje, ki so neposredno ali posredno povezani z življenjem sv. Eme (pred 995 – ok. 1045) in kjer se je ohranilo čaščenje sv. Eme od srednjega veka pa vse do danes. Morebitni rojstni kraj sv. Eme – Pilštanj, dve cerkvi posvečeni sv. Emi, samostan Olimje, gradova Podsreda in Rajhenburg, posestva v Krškem, Mariborska stolnica s kipom sv.Eme in cerkve sv. Elizabete v Slovenj Gradcu povezujejo Emino romarsko pot na Štajerskem.
Emina romarska pot je evropski projekt v okviru programa Interreg IIIA SLO-A, katerega nosilec je Kozjanski regijski park. Cilj projekta je znova oživeti romanja v Krko na Koroškem. Pot je poimenovana po kneginji Emi, ki je živela
na prelomu iz 10. v 11. stoletje. Celotna pot je dolga okoli 500 km, zajema pa območja, ki jih je nekoč imela v lasti kneginja Ema Krška.

DSC_0316 DSC_0306 DSC_0307 DSC_0308 DSC_0309 DSC_0310 DSC_0312 DSC_0313 DSC_0314 DSC_0315