Jutranja tabletka brez recepta tudi za mlajše od 16 let?

Postkoitalna kontracepcija, največkrat imenovana »jutranja tabletka«, že vrsto let povzroča spore. Nekateri jo razglašajo za žensko pravico, drugi opozarjajo na njen abortivni učinek in promocijo neodgovorne spolnosti.

V ZDA so se po kratkem zatišju pričela nova pogajanja glede njihove dostopnosti. Minuli petek je sodnik okrožnega sodišča, Edward Korman, sprožil ponovno zahtevo, da bi bile jutranje tabletke dostopne brez recepta tudi mladostnicam pod 17. letom.

Do sedaj je v ZDA veljal predpis, ki je izdajo postkoitalne kontracepcije brez recepta dopuščal le ženskam, ki so dopolnile 17 let (v Sloveniji 16 let). Mlajše so za njihovo izdajo potrebovale recept.

V decembru 2011 je FDA (Ameriška agencija za zdravila) že razpravljala o razširitvi dostopnosti teh tabletk, njihovim nameram pa so se uprli s strani agencije Health and Human Services (HHS). Njihova predstavnica Kathleen Sebelius je opozorila na veliko kognitivno in vedenjsko razliko med starejšimi in mlajšimi najstniki in tako opozorila na tveganja splošne dostopnosti in uporabe teh pripravkov.

Sklep o večji dostopnosti jutranje tabletke je bil takrat zavrnjen, ob vnovičnih pogajanjih pa so ga nasprotniki označili za »politično spodbujanega« in »znanstveno neutemeljenega«. Ameriška agencija za zdravila (FDA) naj bi tako v 30 dneh ugodila zahtevi, da se dostopnost tabletke, ki vsebuje povišane odmerke levonorgestrela, brez posebnih omejitev razširi tudi na najmlajša spolno aktivna dekleta.

Center za reproduktivne pravice, ki si prizadeva za večjo dostopnost teh tabletk, pogajanja razglaša za “zmago žensk”. Nancy Northup, predsednica centra, poudarja, da gre za zmago zlasti mlajših žensk, ki se jim ne bo več potrebno srečevati z omejitvami. Po njenem mnenju je »znanost končno prevladala politiko«.

V teh prizadevanjih za pravico do kontracepcije pa se zagovorniki ne sprašujejo po pravici nerojenih otrok do življenja. Postkoitalna kontracepcija v roku 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu namreč lahko prepreči ovulacijo, če je bila vzeta pred njenim začetkom. Če je vzeta v času po ovulaciji, pa vključuje abortivni učinek, saj prepreči ugnezditev zarodka (če je do spočetja prišlo). V teh primerih gre torej za obliko splava, za katerega mati niti ne ve, ali se je zgodil ali ne. Ta možni scenarij mladim dekletom tudi le redko predstavijo.

Prav tako je pomembno sporočilo, ki ga “jutranje tabletke” brez recepta dajejo mladim. Ne le, da jih izenačuje z nedolžnimi zdravili, kakršna so septolete in aspirin, čeprav gre za snov, ki lahko ubije njihovega otroka in je precej bolj škodljiva tudi njihovemu telesu. Popolna dosegljivost tabletke med mladimi tudi oglašuje sprejemljivost neodgovorne spolnosti in jih spodbuja, da spolne odnose in morebitno nosečnost skrijejo pred svojimi starši in se z njo ne soočijo odgovorno. Hkrati je s tem staršem otežena skrb za njihove otroke, za katerih dejanja so pred državo sicer še popolnoma odgovorni.

Anja Kastelic

Vir: iskreni.net