K Očetu v nebesa je odšel župnik iz Labota (Lawamünda) župnik in dekan MARKO LAŠTRO

V 56. letu starosti se je od zemeljskega življenja poslovil  župnik in dekan Marko Laštro, ki je zadnja leta župnikoval v sosednjem kraju Labot ( nem.Lawamund). Pogreb župnika Marka bo v soboto, 9. januarja 2016 z mašo zadušnico ob 12.uri v župniski cerkvi Povišanja sv. Križa v Lukarišču pri Dugem Selu (blizu Zagreba).Duhovnik avstrijske škofije Celovec (Klagenfurt), ki je bil rojen v banjaluški župniji Petrićevac, vlč. Marko Laštro, rojen 3. septembra 1960, je končal zemeljsko potovanje in se preselil v večnost 5. januarja 2016 v Kliničnem centru Rebro v Zagrebu, kjer je bil zadnje mesece na zdravljenju zaradi dolge in težke bolezni.
Župnik in dekan Marko Laštro se je rodil v Novakovićima, župnija sv. Antona Padovanskega Petrićevac (Banja Luka), sin Stipeta in Kaje r. Arabadžić. Osnovno šolo je obiskoval v Zalužanima (predmestje Banja Luke), semenišče pa v nadškofijskem semenišču „Zmajević“ v Zadru (1975.-1979.), teologijo u Vrhbosanskem bogoslovnom semenišču v Sarajevu (1979.-1986.). Red diakonata je prejel 8. decembra 1985 in mašniško posvečenje v banjaluški katedrali 29. junija 1986. Po kaplanskim službah leta 1986 do 1987 v Banja Luki, je bil dve leti župnik v Ravski pri Ljubiji. Takrat je prešel v Družbo misijonarjev Kristusove krvi in prevzel župnijo Nova Topola. V avgustu 1991. je odšel na študij v Rim. V letu 1992 je odšel v Celovško škofijo, kjer je postal župnik Labota (Lavamünda), Ettendorfa in Lorenzenberga.

Bolezen je prekinila njegovo uspešno delo v župnijah in moral je na zdravljenje v Zagreb, od koder pa se žal ni več vrnil na svoje priljubljene fare. Bil je velik ljubitelj morja in glasbe. Tudi v Dravogradu je redko manjkal na raznih kulturnih, predvsem glasbenih koncertih. Njegova velika ljubezen so bile orgle in orgelska glasba. Farno cerkev in orgle v Labotu je uspel s farani obnoviti in prirejal je lepe in veličastne koncerte priznanih orgelskih mojstrov. Bil je prijateljskih odnosih tudi do koroških slovenskih duhovnikov in župnika v Dravogradu je večkrat rad obiskal. Znal je vzpostavljati lepe odnose z našo župnijo Dravograd in radi smo z njim sodelovali, posebej pri podružnici Sv.Trojica nad Labotom, kamor so v preteklosti in še danes radi romali farani iz Dravograda, Črneč, Libelič, Strojne in Raven na Kor.
Povrni mu Gospod za vse dobro in lepo z bogatim nebeškim plačilom. Naj v miru božjem počiva.
(Igor – povzeto po kta)

IMG_0210