KATEHETSKA NEDELJA V DRAVOGRADU

Na 25. nedeljo med letom, 16. septembra 2016, je bila v župniji Dravograd slovesnost katehetske nedelje, pred pričetkom novega veroučnega leta. Z veseljem je bilo zjutraj stopiti v cerkev k sv. maši, ker nas je sprejela molitev rožnega venca, ki sta jo molila birmanca v sodelovanju  z gospo Julko. V spremstvu ministranta s torbo na rami je prišel g. župnik Igor po cerkveni ladji pred daritveni oltar, kjer je ministrant v blagoslov odložil svojo veroučno torbo, za njim pa še vsi drugi veroučenci. Pesem otroškega pevskega zbora s kora se je prvič po počitnicah razlegla po cerkvi in s pesmijo so otroci zaljšali vso sv. mašo.

Sveto mašo je g. župnik daroval s sodelovanjem veroučencev in staršev. (branje beril in prošenj ter zahvala po obhajilu). Slovesno je blagoslovil položene veroučne torbe pred daritvenim oltarjem z namenom, da bi bilo blagoslovljeno vse delo in vsa prizadevanja otrok in katehetov v novem veroučnem letu pri sejanju in duhovni rasti otrok v Ljubezni do Boga.V uvodu v sv. mašo in v nagovoru je g. župnik še posebej  izrazil veselje in hkrati skrb za vsakega veroučenca, kakor tudi za katehete in sodelavce, da bi zmogli skupaj odkrivati  osebna  notranja bogastva vsakega otroka, ga oblikovati tako, da bo vsak zgradil sebe in svoj osebni odnos do Boga. Poudaril je kako velika je razlika med šolo, kjer se otroci učijo in veroukom, kjer se otroci osebnostno duhovno oblikujejo v dobre in plemenite osebe, ki ne podlegajo ‘mamonu’ (mamljivostim) tega sveta (denarju, zasvojenostim telefona, računalnika….), ampak živijo za več kot za ta svet, za duhovno, za Jezusa, za Boga, ki je ljubezen. Ob tem se je zahvalil vsem staršem, ki  želijo to več za svojega otroka in so ga zaupali k verouku v roke župniku, katehistinjam in sodelavcem.

V  prošnjah in zahvali po obhajili je bilo začutiti  resnost odločitve veroučencev in staršev, da bi zmogli skupaj s kateheti prehoditi začrtano pot, zato so vse izročili Bogu v priprošnjo in zahvalo. Tudi župnijsko občestvo se je temu pridružilo.

 

Povabilu na skupen začetek veroučnega leta se niso odzvali vsi veroučenci in njihovo starši, zato je ostalo odprto vprašanje resnosti njihove odločitve in bilo je  hkrati še enkrat povabilo, da stopijo na pravo pot sodelovanja z župnikom in katehisti.

zapisala Irma

dsc04471 dsc04469 dsc04470