VABILO na KATEHUMENAT  2014/15 – 9.okt. ob 17.15 v SG

Kaj je katehumenat?

Katehumenat je uvajanje odraslih v krščanstvo. Morda, četudi ste že odrasli (stari najmanj 18 let), niste imeli priložnosti, da bi prejeli zakrament svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. Morda pa še niste prejeli le katerega od teh zakramentov. Če Vas priprava na prejem omenjenih zakramentov in s tem priprava na krščansko življenje zanima, Vas obveščamo, da je možnosti v naši Mariborski nadškofiji več.

Nam najbližja je za letošnje pastoralno leto v Slovenj Gradcu za celoten Koroški naddekanat (dekanija Radlje-Vuzenica, dekanija Stari trg pri Slov.Gradcu in dekanija Dravograd-Mežiška dolina).

Morda poznate med svojimi odraslimi prijatelji, znanci ali sorodniki, sosedi, sošolci ali sodelavci še koga, ki bi ga utegnila zanimati priprava na prejem zakramentov in krščansko življenje. Radi ga obvestite in povabite, da z Vami prične obiskovati katehumenat.

Pridite na informativni pogovor v župnišče na
prvo srečanje, ki bo 9.oktobra 2014  ob 17.15 v Slovenj Gradcu – župnišče.

Kaj obsega in koliko časa traja katehumenat?

Vera je čudovita vrednota. Tesna povezanost z Bogom človeka osrečuje že na zemlji, daje smisel vsemu delovanju, je močna opora v vsakdanjem življenju in pot k srečnemu posmrtnemu, večnemu življenju.

Uvajanje in spremljanje kandidatov, t.i. katehumenov, v krščanstvo traja vsaj eno leto v upanju, da bodo nato zmogli nadaljevati pot vere v župnijskem občestvu. Pot uvajanja je prilagojena duhovni ravni odraslih. V tem obdobju spoznavamo smisel našega bivanja, odrešenjsko zgodovino izvoljenega ljudstva, bogastvo zapisane svetopisemske besede, lepoto krščanskega bogoslužja in prakso krščanskega življenja. Na tej poti razlikujemo posebna obdobja iskanja in zorenja ter različne stopnje ali korake, po katerih katehumen napreduje.

Prvo stopnjo zaznamuje začetna želja postati kristjan in približevanje Cerkvi, ki kandidata sprejme za katehumena.

Druga stopnja katehumenom omogoča spoznavanje vere in jih usmerja v bližnjo pripravo na sprejem zakramentov.

Tretja stopnja je vsa usmerjena v pripravo na sprejem zakramentov, ko izbrani katehumeni sprejmejo svete zakramente po približno letu dni priprave.
Temu sledi še t.i. uvajanje v skrivnosti – kako živeti kot kristjan (mistagogija).

Prijave sprejemajo vsi župniki našega naddekanata, ki vas bodo usmerili na pravi naslov in vas prijavili. Lahko pa se prijavite tudi kar tisti dan, na prvem srečanju v Slovenj Gradcu.

Katehumenat bo letos vodil župnik Simon Potnik s sodelavci v Slovenj Gradcu.

 

Igor Glasenčnik – naddekan