Normalno je, da občutimo stisko in strah

“V času, ko smo soočeni s kolektivno travmo, so vsi v stanju šoka in stiske, nekateri pa tudi zanikanja. Slednji še vedno mislijo, da gre samo še za en prehlad, pogosto pa verjamejo teorijam zarot. Te teorije potem razlagajo tako, kot da nam nekdo nekaj prikriva, včasih celo vlada, ali pa svetovni državniki. Vse to pokaže, da so občutki strahu res preplavili Slovenijo,” pravi Katja Knez Steinbuch.

Nadaljuje, da se Slovenci zelo različno soočajo s stisko, povsem normalno pa je, da vsi čutijo strah in težave pri prilagoditvi na spremembe. Gre namreč za nepredvidene situacije, ki marsikoga ravno zato spravijo v občutja nemoči. Marsikdo je v strahu za službo in se boji, kaj bo gospodarska kriza prinesla. Ukrepe sprejemajo s strahom in kritiko, pa tudi z jezo. Pod temi občutki pa se marsikdaj skriva strah pred tem, kaj vse še sledi.

Ker izolacija navadno prinese več prostega časa, je dobro, če si naredimo načrt, kako ga bomo uporabili. Pomembno je, da ne pozabimo na gibanje, tudi doma. Rutina je zelo pomembna tudi za otroke, ki bodo v teh časih vpijali naše občutke. Zelo dobro je, če zmoremo ta skupen čas narediti sproščen, z veliko humorja – ker tudi to manjša kortizol in stres v našem življenju in posledično izboljšuje tudi naš imunski sistem. Zelo je pomembno, da ohranimo povezanost z najbližjimi in komuniciramo o tem, kako se počutimo, čeprav zdaj to poteka preko spleta, nam svetuje Katja Knez Steinbuch.

Več: https://www.domovina.je/samoizolacija-je-ta-trenutek-pomembna-in-potrebna-kako-se-z-njo-spopadati/