Neomajna vera in silna želja srečati se z novorojenim detetom Jezusom je gnala Sv.tri kralje iz daljnih Jutrovih dežel, da se mu poklonijo in ga obdarujejo. Bili so Gašper, Miha, Boltežar. Ne ve se kakšni so bili, ne ve se kod so prepotovali, a zvezda jih je vodila, da so pred Božjim detetom pristali. Morda so potovali več let, morda so se poklonili v razdobju več let, da so Ga le našli bili so srečni in da so izpopolnili prerokbe.
V spomin na Sv.tri kralje smo tudi mi v naši župniji organizirali Trikraljevsko romanje po naši župniji. Številnim krajanom smo prinašali Božji blagoslov novorojenega deteta. Tudi sam sem sodeloval, navadno v opravi Boltežarja(tistega ta temnega kralja). Imam jih malo na sumu da samo zato ker sem se potem moral tako temeljito drgniti, da sem zopet postal tisti navadni -nekralj. Poleg hvaležnosti, ki smo je bili kralji številnih krajanov deležni, smo sprejeli še darove, ki smo jih običajno namenili za pevce. Meni pa je ostal še en veliki dar Mire, saj je bila moja zadolžitev upravljati tudi s kadilom. Vsa moja oblačila so bila prepojena s tem vonjem in so dišala tudi še po prvem pranju.
Upajmo, da bodo ti omejitveni ukrepi druženja kmalu prenehali, saj Božjega blagoslova si srčno želimo. Sam pa, četudi, da doma pokropim in pokadim za Sv. tri kralje, le ne dišim tako zelo po Blagoslovu.
Vančy