Lepa nedelja na Viču – 3.julij 2022

Lepa nedelja na Viču – 3.julij 2022

Letošnja Lepa nedelja na Viču je za nami, krasno okrašena cerkev je zaljšala obred sv.maše in procesija z Najsvetejšim, spremljana z Godbo Ojstrica, je dodatno olepšala današnji dan lepe nedelje. Prijazno in sončno vreme je bilo, procesija pa nas je najprej popeljala skozi štiri oltarje, kjer smo tradicionalno izrekali prošnje Jezusu pod podobo kruha in poslušali odlomke iz svetega pisma. Posebnost je bil zaključek procesije, kjer je župnik Igor, ki je vodil slovesnost, blagoslovil nova železna krilna vrata. Ta vmesna vrata bodo odslej pomagala, da se bo cerkev lahko zračila in pogled v notranjost naše cerkve bo omogočal naključnim gostom, da si bodo lahko cerkev tudi ogledali. Vrata je izdelal Andrej Salčnik iz Sp.Viča, ki se mu za to veliko delo prav iz srca zahvaljujemo. Delo, ki ga je vložil v to je daroval gratis, za material pa smo prepričani, da bomo kmalu zbrali sredstva da poplačamo ta strošek.

Slovesno mašo so  olepšale s svojimi glasovi pevke, ki so se pred mašo spontano povezale in zaradi pomanjkanja cerkvenega pevskega zbora (dopusti) odlično odpele svoj prvi nastop.  Po slovesni maši, kjer nas je lepota okrašenih oltarjev z obiljem cvetja posebej nagovarjala, pa so domače gospodinje, skrbne viške gospe, pripravile pogostitev z bogračem, pecivom in pijačo za vse udeležence slovesnosti. Tako smo lahko nekaj časa preživeli pod senco orehov za cerkvijo, se družili in obujali spomine na nekdanja leta, ko se je po lepi nedelji še veliko dogajalo ob prireditvi Od lipe do lipe.

Zahvala velja vsem krenclavkam cerkve, ki so s posebno skrbjo in pod vodstvom Mojce in njene hčerke Cvetke tako prekrasno okrasile naše svetišče. Sicer pa je naša podružna cerkev na Viču vsako leto tako čudovito pripravljena na praznovanje.

Zahvala velja nosilcem neba, bander, luči, fantom, ki so nosili kip Marije od postaje do postaje, dekletom, ki so nosile rože in sveče ter malim deklicam, ki so trosile cvetje. Poleg pevk so procesijo in slovesnost olepšali tudi člani Godbe Ojstrica. Vsem velja iskrena zahvala.

Verjamem, da nas je letošnja lepa nedelja s procesijo lepo povezala in upamo, da bo kdaj nagovorila tudi tiste, ki se nam še ne upajo pridružiti in so že kar nekaj let med nami.

(Zofija Mager)