Lepa nedelja na Viču

Na 13. nedeljo med letom – 2. julija, je bilo nadvse praznično na Viču, kjer se je obhajala slovesnost lepe nedelje v čast zavetniku sv. Lenartu. Praznični utrip v pripravi na lepo nedeljo se je čutil že tri dni prej, ko so potekale priprave s sodelovanjem zavzetih faranov v čiščenju cerkve, njene okolice in krašenja cerkve. Tako je v nedeljskem dopoldnevu vernike (bilo jih je lepo število) pričakala, s cvetjem z domačih vrtov,  prekrasno okrašena cerkev in s cvetjem odet kip Marije z Jezusom, ki so ga  fantje ponosno ponesli v procesiji. Okoli cerkve se je odvila procesija z Najsvetejšim v rokah našega župnika Igorja, v spremljavi pevskega zbora, vernikov in godbe na pihala Ojstrica. Na oltarne mize postavljene zunaj cerkve (4 oltarji), ki so jih po stari »tradiciji«, ki je še tu živa, lepo pripravile posamezne družine, se je postavil kip Marije in Najsvetejše. Ob počastivi Najsvetejšega, prebranem evangeliju in izročitvi prošenj Bogu, smo molili in prosili za blagoslov rodovitnosti polj, vrtov, našega dela in življenja in prosili smo za mir v domovini in v svetu.

Pri sv. maši smo bili po Božji besedi, evangeliju in po nagovoru g. župnika Igorja, nazorno duhovno nagovorjeni k brezpogojni ljubezni do Boga in do bližnjega. K ljubezni brez preračunljivosti in pričakovanju plačila zanjo. Kajti vse kar nam Bog daje nam daje iz svoje neskončne ljubezni in dobrote in nikoli po naših zasluženjih. Tako nas Jezus vabi, naj bolj ljubimo njega kakor svojega očeta, mater, sina ali hčer. To je težko razumeti, zato nam je g. župnik to lepo razložil v zgodbi moža in žene, ki je segla v srce.

Slovesnost sv. maše so obogatile pevke  z lepim petjem ter sodelovanje ministrantov, ključarjev, bralk Božje besede in gospe Julke, ki je kot izredna delilka obhajila pomagala deliti sv. obhajilo. Župnik se je vsem, ki so prispevali k praznovanju lepe nedelje iskreno iz srca zahvalil.

Sledilo je še nekaj »fotk« za spomin in že smo odhajali na igrišče k veselemu druženju  v okviru krajevne prireditve pod lipo.

Praznovanje lepe nedelje je bilo lepo, preprosto domače, le škoda, da si za praznovanje ni vzelo čas več domačinov in tudi mlade družine z Viča smo pogrešali.

Zapisala Irma

DSC_0841 DSC_0846 DSC_0871 DSC_0920 DSC_0923 DSC_0924 DSC_0926 DSC_0929 DSC_0935 DSC_0937 DSC_0931