Lepa nedelja pri Magdaleni z g.nadškofom Alojzijem Cviklom

V nedeljo 23.julija je bilo slovesno pri Magdaleni na Vratih, saj se je obhajala kot vsako leto lepa nedelja v čast zavetnice sv. Magdalene. Tokrat je sv. mašo daroval in vodil procesijo z Najsvetejšim sam g. nadškof Alojzij Cvikl, ki se je dobrodušno odzval želji krajanov in povabilu ključarjev.

Skrbne priprave na lepo nedeljo (čiščenje, krašenje cerkve s cvetjem, postavitev mlaja, priprava pogostitve..) so v veselem druženju že pred praznikom povezale dobre ljudi kraja med seboj. Na dan praznika sv. Magdalene – soboto je daroval praznično sv. mašo g. župnik Igor.

K počastitvi praznika se je v nedeljo zbralo lepo število vernikov iz domače in okoliških župnij. Pred sv. mašo je g.nadškof najprej blagoslovil nov oltarni prt, mašne prtičke in druge mašne predmete. Prisrčno dobrodošlico je g. nadškofu izrekla domačinka Polona Žnidaršič.  S svojo dobrosrčnostjo, preprostostjo, duhovno bogato besedo, je g. nadškof ves čas darovane sv. maše vse navzoče nagovarjal k življenju v veri, upanju in ljubezni po vzoru Marije Magdalene. Tako nazorno je predstavil osebo žene Marije Magdalene, ki se je prepustila Gospodu, da se je je tako globoko dotaknil in jo naredil za prvo pričo in oznanjevalko Njegovega vstajenja. Ona je dokaz kaj Bog naredi s človekom, ki se ga dotakne.Vstali Kristus pa je kot vrtnar, ki človeku poteši najgloblje hrepenenje in mu vrne življenje  v Bogu. Samo, če bomo tako kot Marija Magdalena iskali Boga, bomo našli mir in potešitev duše v Bogu. Nagovarjala je Božja beseda, Evangelij in Vstali Gospod je bil z nami pri sv. maši in Evharistiji. G. nadškof je položil na srca, da bi tudi mi  v veri, zaupanju in ljubezni Vanj, postajali prinašalci Njegove dobrote in ljubezni. Tako je tudi pomen procesije, da s procesijo hočemo Gospoda ponesti ven v življenje in ga živeti v vsakdanjem življenju.

V procesiji z Najsvetejšim so bela dekleta ponesla kip Marije k štirim oltarjem, molitve in prošnje za mir in blagoslov vsega našega dela in življenja pa so skupaj z verniki molili g. nadškof, kaplan Marjan Ristič in župnik Igor. Za veselo in radostno vzdušje je poleg cerkvenih pevcev poskrbela tudi Ojstriška godba na pihala.

Za ves trud in organizacijo lepe nedelje se je po končani sv. maši vsem sodelujočim župnik Igor iz srca zahvalil. Ključarja Franc in Danica pa sta se g. nadškofu zahvalila s sliko cerkvice sv. Magdalene, ki jo je naslikal Danilo Gorišek in s popotno malico.

Po končani slovesnosti sta za veselo druženje poskrbela Kimperk teater in  glasbena skupina Zapev. Gostoljubni domačini s ključarjema Danico in Francem na čelu, so vse prisotne tudi pogostili z jedačo in pijačo.

Ker je bila nedelja 23.julija tudi Krištofova nedelja, se je  v ponedeljek 24.julija praznovanje pri  sv. Magdaleni zaključilo, z  darovano večerno sv. mašo in blagoslovom vozil v priprošnji k Sv.Krištofu za srečno vožnjo v okviru vsakoletne akcije MIVA Slovenija. Slovesnosti je opravil naš župnik Igor.

Lepo je bilo vse dni pri Magdaleni, duhovno bogato in lepo v medsebojnem skupnem delu in praznovanju.

Zapisala Irma

 

DSC_0151 DSC_0181 DSC_0148DSC_0156DSC_0160DSC_0169