Na angelsko nedeljo 22. septembra je bila slovesnost lepe nedelje v cerkvi Sv. Duha. Nič kaj prijazen, meglen dan, je pričakal vernike (zato jih je bilo manj ) pri slovesnosti lepe nedelje, praznovanju  30. obletnice obnovitve cerkve in blagoslovitvi štirih kipcev ( Bl.A.M. Slomška, Jezusa Dobrega pastirja, Sv. Barbare in kip Kronanje Device Marije ), ki so jih mojstri rezbarji naredili na kiparski koloniji na Ojstrici za to cerkev.

Slovesnost je vodil župnik Igor, ki je pred darovano sv. mašo blagoslovil kipce, Robi Plimon pa je lepo opisal kako je nastala ideja in uresničitev o izdelavi kipcev, ki so nekoč že bili v tej cerkvi, pa so bili v preteklosti odtujeni, sedaj pa bodo postavljeni na svoje mesto in tako bodo verniki lahko ob njih zopet molili in se jim priporočali.

V slovesni sv. maši smo bili verniki nagovorjeni po Božji besedi, evangeliju in nagovoru župnika Igorja, ki je najprej spomnil, da se je začelo novo pastoralno leto in novo veroučno leto s poudarkom na izzivu, kako na župnijski ravni pospeševati življenje krstne poklicanosti in spremljati družine otrok od krsta do vstopa v šolo. Drugi poudarek je bil na evangeliju v katerem Jezus kara farizejski način verovanja, kjer je pomembna le tradicija in zunanji izgled, kateremu zapadamo in mislimo, da smo verni, kar je bistveno pa zanemarjamo in opuščamo.  Na prvem mestu je za pravo vernost  bistvena sv. maša, na drugem zakrament sv. spovedi,  nato izpolnjevanje zakramentov in zapovedi, šele potem tudi tradicija. Tretji poudarek je bil na krščanski vzgoji otrok v luči našega največjega veroučitelja Antona Martina Slomška, ki je skozi prvi veroučni priročnik Blaže in Nežica v nedeljski šoli, podal usmeritve za poučevanje verouka in krščansko vzgojo družin.

Slovesnost procesije z Najsvetejšim se je odvila v cerkvi pri dveh oltarjih, kjer smo molili, slavili in prosili Boga za blagoslov rodovitnosti polj, vsega našega dela in življenja.

Slovesnost praznovanja so z zelo lepim petjem ves čas bogatili domači ojstriški cerkveni pevci.

Kljub slabemu vremenu je bilo za slovesnost praznovanja vse lepo pripravljeno in izvedeno, kar gre zahvala skrbnimi domačinom z družino ključarja Franca Škurlija na čelu.

Zapisala Irma