Lepa nedelja pri Treh križih na Goriškem vrhu- 5. 8. 2018

Na 18. nedeljo med letom, 5.avgusta je bila tudi letos kot vsako leto pri  Treh križih na Goriškem vrhu  slovesnost lepe nedelje. Lepo število vernikov (domačinov in tudi od drugod ), je v poletnem opoldnevu sprejel lepo in skrbno pripravljen prostor-svetišče (postavljen mlaj, pripravljene klopi in s cvetjem iz domačih vrtov lepo okrašena kapelica), ki so ga že dan prej ob prijateljskem druženju pripravili domačini, za obhajanje svete maše in druženje po njej.

Sveto mašo je ob sodelovanju domačih-ojstriških pevcev, bralcema beril, ojstriško godbo na pihala daroval g. pater Miha Sekolovnik.

Že v uvodnem nagovoru je p. Miha povabil vse, da v svojem notranjem svetišču pripravimo prostor za Jezusa tako, da priznamo vso svojo grešnost v lažeh in prevarah, se pokesamo, da bo v nas lahko vstopil Jezus in nas očistil. Božja beseda, evangelij in razlaga p. Miha je globoko duhovno nagovorila vse navzoče. Tudi nas je Jezus tako kot takrat učence povabil, da gremo na drugo stran preko, od iskanja samo zemeljskega kruha, ki nasiti le telo, da gremo v globino k iskanju in uživanju Božjega kruha – Jeusovega telesa, ki nasičuje našo dušo in je hrana za večno življenje. Tako kot učencem tudi nam Jezus razlaga: » Resično, resnično, povem vam; Ni vam Mojzes dal kruha iz nebes, ampak moj Oče vam daje resnični kruh iz nebes. Božji kruh je namreč tisti, ki prihaja iz nebes in daje svetu življenje. Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen.« Tako  Jezus vsakega izmed nas vodi preko telesnega  gledanja naše zemeljske poti v naš konec v grobu, da se soočimo s svojim strahom smrti in z vero in zaupanjem v Jezusa začnemo gledati  v konec zemeljske poti slehernega, da se ne konča v grobu, ampak gre preko v večno življenje v Bogu. V tem Božjem duhu moramo tudi začeti gledati in sprejemati drug drugega, preko gledanja vseh naših človeških napak v drugem, gledati v drugem Božje in tako se nihče ne bo več poviševal nad kom, ampak bo v njem videl in sprejel Jezusa.

Ob koncu sv. maše je sledil še blagoslov avtomobilov in voznikov in priprošnja k sv. Krištofu za varno vožnjo v okviru vsakoletne Misijonske akcije Miva.

Po končani mašni slovesnosti je sledilo še prijateljsko druženje.

 

zapisala Irma