Lepa nedelja v Dravogradu – 18.6.2023

Tradicionalno poteka lepa nedelja v Dravogradu ob koncu veroučnih in šolskih ur. Tudi letos smo jo praznovali in naša priprava nanjo je bila temeljita. Starši družinskega verouka so prevzeli organizacijo in pripravo vsega, kar je potrebnega za izvedbo lepe nedelje.  Treba je ‘posaditi’ križe za procesijo in breze, pripraviti klopi za srečanje faranov po maši, pripraviti ljudi, ki bodo nosili ‘nebo, fane in lajhtre‘. Vse je bilo odlično organizirano in pripravljeno. Še izraznost posamezne postaje evangelijev je bilo delo in skrb članov družinskega verouka. Tako je v pripravi minil petek, pa del sobote in nedeljsko praznovanje je bilo vrhunsko. Posebnost letošnje lepe nedelje je bilo geslo: Sinoda-hodimo skupaj‘. Na to temo je župnik Igor razmišljal v duhovnem nagovoru, da pomankanje goreče ustvarjalnosti pripelje do zla. Zdi se, kot da je konec, kot da stvari zaradi naše mlačnosti postajajo leglo zla. Preveč je mlačnosti med kristjani, ki z mlačnostjo pripomoremo k širjenju zla. Poklicani pa smo, kakor apostoli, na veliko in pomembno žetev. Cerkve se praznijo, zakramenti postajajo občasna izbira… Papež Frančišek zato ponavlja in vabi na pot našega vsakodnevnega spreobrnjenja. “Moramo preiti od stanja posvetnega življenja, mirnega, brez tveganj, katoliškega da, toda mlačnega, k načinu življenja resničnega oznanila Jezusa Kristusa, k veselju oznanila Kristusa. Preiti od religioznosti, ki preveč gleda na dobiček, k veri in k razglašanju: ‘Jezus je Gospod.’ To je čudež, ki ga stori Sveti Duh.«

Po obhajilu pa smo poslušali prelepe zahvale, saj so posamezne delujoče skupine izrekle svojo zahvalo Jezusu, ki nas nagovarja in vabi k delu. Koliko skupin lepo in tiho sodeluje v našem občestvu, da kar ni hotelo biti konec zahval in simbolov njihovih skupin, ki so jih polagali na oltar. Za piko na i, pa se je župnik Igor zahvalil še za vsa delujoča društva v Dravogradu, med katerimi sta se na povabilo odzvali PGD Dravograd ter Društvo diabetikov Polžki s svojim praporjem. Na lepi nedelji so sodelovali tudi člani Godbe Ojstrica, ki so, kakor vsako leto polepšali naše slavje procesije.

Po maši pa so otroci veroučenci prejeli Potrdilo o uspešno končanem katehetskem letu. Župnik Igor je za popestritev pripravil že tradicionalno tombolo z mnogimi dobitki in seveda glavnim dobitkom, zajčkom, ki ga je daroval Vančy Jurič.

Slavje je popestril muzikant Ervin Kodrun. Ob uživanju odličnih klobas je še kako ‘pasal’ mošt ključarja Stankota Vravneka.

Župnija se vsem in vsakemu iskreno zahvaljuje za prelep dogodek, ki nas je povezal in olepšal ta nedeljski dopoldan.

MZ