Miklavževanje v Dravogradu

Na začetku adventa-pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa, stoji na koledarju ime sv. Miklavž. Sv. Miklavž je svetnik, ki obdari otroke in jih pouči o ubogljivosti staršem in lepem vedenju, da bodo tako všeč Jezusu in bodo postali njegovi prijatelji.

V  naši fari  je bilo čutiti posebno vzdušje že ves teden pred Miklavžem ko so se zbirale prijave otrok in pripravljala darila za obdarovanje.

Letos je v Dravogradu pričakalo prihod Miklavža 83 otrok. Otroci s starši so na večer  v velikem pričakovanju napolnili farno cerkev. Vzdušje je bilo skrivnostno. Srca otrok so se veselila prihoda Miklavža, obenem pa se je vanje prikradel strah pred parkeljni. Pa je župnik Igor kar na začetku s svojim  prisrčnim nagovorom otrokom pregnal ves strah. Prijazno se je z njimi pogovoril in v molitvi je otrokom zrasel pogum in povedali so, da so bili zelo pridni in si zato zaslužijo daril od svetega Miklavža.

Pred prihodom Miklavža je v spomin, na dni, ko še ni bilo vsega v izobilju, domači pisec Janez Jurič – Vančy v črtici predstavil, kako je on kot otrok doživel Miklavža.

S pridnostjo, z molitvijo in pisanjem pisma se je njega dni pričakovalo Miklavža. Njegova pričakovanja so bila velika, kot je tudi bilo njegovo zaupanje veliko v vsemogočnost svetega Miklavža. Zato mu je v njegovem otroškem pričakovanju Miklavž prinesel darila, ki si jih je želel. Otroci so s potrpežljivostjo poslušali zgodbo, obenem pa že nestrpno pričakovali kdaj bo prišel v cerkev njihov prijatelj sveti Miklavž.

V stilu sodobne tehnike je letos sv. Miklavž najavil svoj prihod po telefonu.

Otroški obrazi so zažareli, ko je prišel v spremstvu angela, nikjer pa ni bilo nobenega parkeljna.

Miklavž je otroke lepo nagovoril, vsakega je poklical po imenu, ga pokrižal, se z njim pogovoril  in obdaroval. Vse je potekalo v mirnem in lepem vzdušju.

Otroci so odhajali domov veseli in v srcih obogateni z dobroto.