Misijonar Pedro Opeka nominiran za Nobelovo nagrado

Slovenski misijonar je bil letos predlagan za Nobelovo nagrado.

Slovenski misijonar Pedro Opeka se je zahvalil za ponovno nominacijo za Nobelovo nagrado za mir. “Vsi, ki delamo na humanitarnem področju, delamo iz ljubezni, vere in globokega prepričanja, da je to naša humana dolžnost. Tako bomo tudi delali naprej, tudi če ni priznanj!” je zapisal v pismu Civilni družbi za pravično Slovenijo. “Brez dvoma nam lahko tako priznanje veliko pomaga – da bi bili še bolj učinkoviti pri delu za reveže, ki tako počasi napreduje. Ker pa je veliko dobrih ljudi na svetu, ki tvegajo v delu za sočloveka, za bližnjega, za reveže, za izkoriščene otroke, vem, da je skoraj nemogoče dobiti to nagrado,” je zapisal, potem ko je nevladna organizacija Zavod za oživitev civilne družbe letos znova pripravila postopek za nominacijo tega slovenskega misijonarja na Madagaskarju in njegovega združenja Akamasoa za Nobelovo nagrado za mir za leto 2015.

Opeka izraža prepričanje, da je vse, ki delujejo za boljši in pravičnejši svet, tja postavila Božja previdnost. “In tam moramo delati, da bi resnica, bratstvo in strpnost premagala vse druge ideologije, ki razdirajo in preprečujejo sožitje med ljudmi in narodi. Bratstvo ni samo dobra želja, je nujnost za naš svet, če hočemo živeti v spoštovanju in miru med seboj,” je zapisal.

Misijonar izpostavlja, da mora biti jasen cilj vsega človeštva medsebojna pomoč, spoštovanje, poslušanje, saj bomo po tej poti lahko postavili temelje novega sveta za življenje v svetu miru, brez nasilja in sovraštva. Zaveda se, da je to načrt, ki bo lahko trajal več stoletij, vendar je to edina pot za skupno prihodnost.

V obrazložitvi nominacije za Nobelovo nagrado za mir so predlagatelji spomnili, da je Opeka pred četrt stoletja začel svojo človekoljubno pot, na kateri je pomagal revnim na Madagaskarju. “Njegova osnovna ideja od vsega začetka je bila, da že povsem razosebljene brezdomce iz smetišč in ulic madagaskarske prestolnice Antananarivo usposobi za samostojno življenje, z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine,” so zapisali predlagatelji.

Opeko so že pred dvema letoma predlagali za Nobelovo nagrado za mir. Takrat je njegovo nominacijo podprla tudi takratna slovenska vlada in številni predstavniki akademske, civilne in politične sfere v Sloveniji. Ali je bil Opeka takrat eden od uradnih nominirancev ni znano, saj odbor za Nobelove nagrade javno ne razkrije seznama nominirancev.

(iz 24 ur.com)

Opeka Pedro