Mladi na koncert Svetnikov

Koncert slavilne in moderne ritmično duhovne glasbe skupine Svetnik je mlade PZŽ Dravograd pritegnil, da so se bili pripravljeni odpeljati v Lovrenc na Pohorju. Vendar so začeli v Mariboru, kjer so stopili skozi svetoletna vrata.

Trije avtomobili mladih, njihovih voditeljev in ene mame so se na oblačno sobotno popoldne odpeljali na krajšo romarsko pot. Najprej so v nadškofijskem mestu zavili v picerijo, se okrepčali in nasmejali številnim spontanim “štosom”. Zbrani pred stolnico so prisluhnili razlagi voditelja o pomenu svetega leta in svetoletnih vrat. Najprej jih je vprašal: “Ali veruješ v Jezusa, da je Jezus naš Bog? Ali veruješ v neskončno Božje usmiljenje, da lahko On reši vsako našo bolečino?” Na vsako vprašanje so odgovorili bolj glasno z DA. Dalje so razmišljali ob svetopisemskem citatu: “Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo.” (Jn 10, 9) Povabljeni so bili, da stopijo skozi vrata z besedami apostola Tomaža “Jezus, moj Gospod in moj Bog” in pred Najsvetejšim v tišini razmišljajo o bolečinah, ki bi jih radi predali Jezusu. Razložen je bil tudi pomen popolnega odpustka, kako ga pridobiti in da ga lahko darujejo za pokojne svojega rodu. Razumeli so globino in milosti, ki jih lahko prejmejo na ta dan in pritrdili so, da bodo darovali odpustke.

Navzoči smo obnemeli. 14 mladih je samo od sebe “padlo” na obe koleni pred Jezusa in tako v tišini molilo. Ob takih trenutkih človeka preprosto prevzame upanje za prihodnost slovenskega naroda.

Nabito polna dvorana kulturnega doma v Lovrencu, mavrica generacij: mladi in starejši, na odru slavilna skupina Svetnik, v dvorani navdušenje in dvignjene roke, v središču pa Jezus, On, ki je spremenil svet in ga s svojo ljubeznijo in mirom spreminja še danes. Slavilna skupina Svetnik s svojimi pričevanji in modernimi ritmično duhovnimi pesmimi so bili praktično idealna izbira. Že na začetku so poudarili, da njihov namen ni imeti koncert temveč si želijo, da bi skupaj slavili Stvarnika, našega dragega Jezusa. Po nekaj zaigranih avtorskih skladbah sta člana skupine Tadej in Matjaž z navzočimi podelila svoji življenjski zgodbi. Na poti iskanja smisla življenja sta hodila iz zabave v zabavo, alkohol je bil njun zvesti prijatelj, kadila sta travo, poslušala satanistično glasbo heavy metall, Jezusa nista poznala. V določenem trenutku ju je Jezus »vrgel s konja« in odločila sta se, da mu sledita. Matjaž je takrat opravil zakramente, Tadej pa se je ponovno oklenil Božje besede in Jezusa.

Vrhunec večera je bila sveta maša in na koncu izpostavitev Rešnjega telesa našega Odrešenika. Maša je bila resnično sveta.

V zadnjem delu je domači župnik g. Damjan izpostavil Najsvetejše v monštranci, ki so Ga navzoči počastili s tiho molitvijo in premišljevanjem. »Svetniki« so zaigrali še nekaj »močnih« pesmi, kot so »Posvečeno je«, »Ob vodi«, »Ti veličastni Kralj«. Večer je minil hitro in nasmejanih obrazov ter src so se navzoči odpravili proti svojim domovom. Za konec lahko iskreno zapišemo le še »Bogu hvala!«.