Molitvena ura za duhovne poklice z birmanskimi pripravniki in nadškofom Krambergerjem

Prvi četrtek v mesecu oktobru so se v molitveni uri za nove duhovne poklice, v dravograjski farni cerkvi ob Jezusovi daritveni mizi z izpostavljenim Najsvetejšim, zbrali birmanski pripravniki vseh župnij Pastoralne zveze, z gostom upokojenim nadškofom Francem Krambergerjem.

V uvodnem nagovoru birmanskim pripravnikom, botrom in staršem je gospod škof povabil vse k molitvi za nove duhovne poklice. Razložil je kako je blaženi škof Anton Martin Slomšek v skrbi za nove duhovnike ustanovil leta 1859 malo semenišče v Mariboru in vanj vabil dečke in jih vzgajal za duhovnike. Malo semenišče je delovalo vse do leta 1941, ko je bilo prepovedano, šele leta 1962 je bilo na novo ustanovljeno. Vendar se danes mogoče prav zaradi izobilja vsega, ki ga imajo mladi, malo fantov odzove Božjemu klicu. Zato je še kako potrebno moliti : Gospod, duhovnikov nam daj ! Predvsem je potrebno moliti za mlade in družine, da bi v njih nastajalo pravo krščansko okolje, v katerem bodo imeli pogum tisti mladi, ki zaslišijo Njegov klic tudi nanj odgovoriti.
Gospod škof je birmanskim pripravnikom spregovoril kako veliko pomembno vlogo je imel boter v življenju blaženega Antona Martina Slomška, tako, da je kasneje po posvetitvi v duhovnika prevzel botrovo ime Martin. S tem je poudaril kako pomembno je poslanstvo botra v življenju birmanca. Vzpodbudil je birmance naj molijo za svoje botre.
Staršem je položil na srce naj skrbno spremljajo svoje otroke v življenje po veri, tudi po birmi.

V molitveni uri so se birmanski pripravniki z molilci za nove duhovne poklice povezali v molitvi za nove duhovne poklice, za svetega očeta Frančiška, naše škofe, duhovnike, za svetost duhovnikov.
Ker je ta dan godovala Sv. Terezija Deteta Jezusa, je v pridigi pri sveti maši gospod škof predstavil njeno sveto življenje. Predstavil je njeno ponižnost, čistost in gorečnost za Jezusa že v rani otroški dobi in v povezavi z vprašanjem apostolov v evangeliju, kdo je največji v nebeškem kraljestvu, je poudaril Jezusov odgovor, da kdor se poniža kakor otrok. Biti ponižen kakor otrok je življenjsko poslanstvo zrelega kristjana, na katero stopajo birmanski pripravniki po prejetju zakramenta sv. birme. Birmanske pripravnike je močno vzpodbudil, da naj pogumno stopijo za Jezusom na to pot ponižnosti s tem, da bodo iskreni, odkriti, dobri, brez zlobe in hinavščine, pripravljeni nositi ljubezen edinosti v svet.
Ob koncu sv. maše so se birmanski pripravniki in molilci gospodu škofu zahvalil, da je bil navzoč in daroval sv. mašo za nove duhovne poklice.

Zapisala I. K.

DSC_0322 DSC_0319 DSC_0320 DSC_0321