Naša družina se pripravlja na Jezusovo rojstvo

Domov / Naše župnije / Naša družina se pripravlja na Jezusovo rojstvo
Naša družina se pripravlja na Jezusovo rojstvo

Prva adventna nedelja

Navada izdelave adventnega venčka v naših župnijah in domovih prihaja iz nemške navade, ko so vsak teden adventa obeležili s prižganimi svečami, ki jih je obdajal zeleni venček.

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer za vsako adventno nedeljo najdete besedila Božje besede.

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Z družino izdelajte adventni venček. Čeprav adventni venček lahko kupimo ga iz zimzelenih rastlin ali drugega zelenja, npr. božjega drevca ali ostalih naravnih materialov ter štirih sveč  zlahka izdelamo tudi sami. Pri izdelavi nam bo lažje šlo od rok, če si bomo najprej izdelali obod, na katerega bomo nato z vrvico namestili zelenje. Sveče naj bodo vijolične ali rozne. Ta barva namreč kaže na to, da se pripravljamo na nekaj posebnega, na Jezusovo rojstvo.

Nekatere družine v sredino venčka dajo belo svečo, ki simbolizira božični praznik.

Ko boste gotovi, adventni venček postavite na vidno mesto, na primer na sredino družinske mize. Ob prižiganju svečk na adventnem venčku (če tega ne storite vsakodnevno pa vsaj ob sobotah zvečer), zmolite spodnjo molitev. Svečke lahko prižgete tudi pred večerjo in jih pustite med večerjo goreti. Videli boste, da bodo vaše skupne večerje odslej še lepše.

Naj vaše priprave na božič spremlja izkušnja vere. Kot družina zapišite seznam »vašega družinskega božiča«, ki vključuje družinske dejavnosti, dogodke v župniji, stvari, ki jih kot družina želite opraviti za sorodnike, prijatelje, sosede in tiste v potrebi. Nato izberite tiste dejavnosti, ki se vam zdijo najbolj pomembne in jim sledite.

Spodbuda za pogovor

Današnji evangelij nam pravi, da bo Jezusov prihod za nas vse presenečenje, in da moramo ves čas biti čuječi. V adventnem času lahko vadimo čakanje na Jezusovo presenečenje.

Imaš rad presenečenja? Zakaj jih imaš rad oz. ti niso všeč?

Današnja molitev ob adventnem venčku

Gospod, zbrali smo se okrog adventnega venčka, kroga edinosti in ljubezni.

Ko prižigamo prvo (drugo, tretjo ali zadnjo) svečko, te prosimo pomagaj nam, da se bomo vedno zavedali, da si Ti Luč sveta. Sveti na našo temo in preženi naše strahove.

Ko se pripravljamo na praznovanje tvojega rojstva med nami, te prosimo, pokaži nam pot upanja. Gospod Jezus, to te prosimo.

Ko prižigamo svečko za

꙳ prvi teden: pot upanja

꙳ drugi teden: pot ljubezni

꙳ tretji teden: pot veselja

꙳ četrti teden: pot miru.


Vir: Our Catholic Family

Adventna delavnica v Šempetru in v Šentjanžu | Pastoralna zveza župnij Dravograd