Naši mladi pomagali fantu, da lahko spet vidi

Na začetku adventa smo se mladi pogovarjali, koliko potrošimo za nepotrebne in nekoristne dodatke hrane in pijače: priboljški, energijske pijače, čips, čokoladice, kava, cigarete, kebab, palačinke, itd. Ugotovili smo, da skupaj porabimo kar 400 € na mesec. Sklenili smo, da se bomo cel mesec odpovedovali in prihranjeni denar dali na kup. Zbrali smo 200 €, ki smo jih poslali na Misijonsko središče Slovenije. Odločili smo se za donacijo s. Vidi, ki deluje med najrevnejšimi v Albaniji. Spodaj kratko pismo s. Vide ob prejeti donaciji.

https://www.youtube.com/watch?v=d2LDn8PZeak&feature=youtu.be

Dragi mladi dobrotniki župnije Dravograd

Mateja iz misijonske pisarne mi je sporočila o lepi nabirki dobrote za potrebne tu v Gramshu, kjer sestre usmiljenke delamo že vrsto let.

Potrebe in stiske ljudi tu v tem malem mestu in po okoliških vaseh odkrivamo vsak dan na novo. Možnosti zaslužka so res minimalne, po vaseh je, zaradi skrajno hribovitega in prepadnega terena ter obupnih cest, obdelava zemlje še dokaj primitivna – ročna. Pridelke težko spravijo v promet zaradi težke povezave z mestom in kmetje zapuščajo vasi. Največkrat tudi zaradi možnosti šolanja otrok. V mestu pa jih čaka še večje pomanjkanje. Sestre pomagamo s sredstvi, ki jih imamo na razpolago, predvsem tem, ki so po vaseh in si sami ne morejo popraviti npr. strehe na hiši ali sanitarij, ne morejo kupiti zdravil, ko pride bolezen v hišo … vedno se najde polno raznih potreb.

Naj opišem en primer: v ambulanto je prišla žena z 10-letnim sinom. Živijo v oddaljeni vasi. Pred leti si je fant pri padcu zelo poškodoval oko. Zdaj je potrebna operacija za vstavitev leče. Sama je od sorodnikov in prijateljev zbrala polovico vsote, več ne more. Tu je potrebno posredovanje naših sester domačink, da vidimo, v katero bolnico bo morala iti in koliko v resnici stane operacija. Lahko si mislite moje veselje, ko zvečer na internetu berem, da pomoč že prihaja.

Bog vas blagoslovi in od srca hvala v imenu tega mladega fanta Andrea, ki se je skril za mamo, da ne bi videle njegovih solz, ko je mama govorila, da je nabrala le polovico vsote.

L.P. s. Vida