Nedelja Jezusovega krsta in božični blagoslov otrok 2017

SVETI KRST NAJINIH OTROK

Za naju je bila želja po prejemu svetega krsta najinih otrok, sina Dominika in hčere Katarine, zelo velika, čeprav sama (še) nisva uredila krščanski zakon. Pravzaprav sva se najprej malo »bala« še posebej, kaj bo s krstom drugega otroka, če bo to sploh mogoče. Seveda je bil strah čisto odveč, saj sva bila vesela, ko naju je duhovnik razumevajoče sprejel in se z nami tudi pogovoril. Kakorkoli, sveti krst pomeni za naju Božji dar, najino milostno priložnost, da svoja otroka, kljub vsem okoliščinam vzgajava v veri v Jezusa Kristusa in katoliško cerkev. Ne zaradi navade, ne zaradi svojcev, družine, okolice, ker se to spodobi…….zaradi potrebe po tem!

Tudi izbira botrov je bila premišljena, zavestna…saj bodo prav oni na prvem mestu, ko morda midva ne bova mogla nuditi pravega duhovnega, krščanskega….suporta ali nam bosta enostavno v pomoč in oporo ter sta poleg naju soodgovorna za postopno »krščansko zorenje«.

Za oba otroka sva želela načrtovati in oblikovati slavje sama (no, pri Katarini je tudi pomagal veliki bratec), aktivno sodelovati, pri samem načrtovanju kot tudi izvedbi.  Želela sva sveto mašo s krstnim obredom, sama sva izbrala svetopisemske tekste, geslo obreda, berili sva tudi sama prebrala. Evangeliju sva prilagodila krstni sveči, saj sva želela da bosta prav ta besedila  njuna luč skozi življenje.

Morava povedat, da je bila izbira besedil dobra duhovna priprava za naju. Želela sva slavnostni dogodek, ne zaradi tega, ker je pač krst- ne. Otrok postane Božji otrok, pridružen bo občestvu vernikov, mu bo dan pečat križa na srce…odpira se mu pot do večne ljubezni….to je slavje.

Želela sva tudi lepo zunanjo podobo slavja, zato sva poskrbela za okras krstnega kamna z zelenjem in belimi rožami, kot simbol življenja in žive vode. Tudi petje in glasba ni smela manjkat. Potrudila sva se in naredila zloženki v kateri so lahko tudi naši gostje lahko prebrali svetopisemske tekste, zraven peli in spremljali dogajanje. Takšna zloženka postane tudi lep spomin.

Še poseben čar in »okras slavja« so pri Katarini predstavljale jaslice, saj smo jo krstili v božičnem času.

Seveda nam je bil v oporo in tudi gospod župnik, ki je nudil suport, podporo, nas poslušal dal kakšen dober nasvet poskrbel za lekturo zloženke ter poskrbel, da je vse bilo kot mora biti.

Oba otroka sva dala krstiti čimprej, da ga prav Jezus »obudi« v njegovo življenje. Tako kot rojstvo otroka, ki za starša pomeni enega od ključnih dogodkov v življenju, pomemben in izredno lep, je tudi sveti krst, mar ne?! Tako kot sva z rojstvom Katarine in Dominika postali večja družina, tako smo se s krstom najinih otrok spomnila, da smo postali z Jezusom »nova, posebna družina«,….morda tudi malce duhovno prerojenih ljudi….

mama Danijela Pečnik

DSC05465 DSC05459 DSC05455 DSC05448 DSC05445 DSC05444