Nedelja mladih – beseda spodbude s.Anje Kastelic

Danes obhajamo nedeljo mladih, zato posredujem nekaj lepih misli s.Anje Kastelic:

Mladi, poklicani, da odgovorite na klic Ljubezni

Danes praznujemo dan mladih. To je dan vseh, ki hrepenijo, iščejo in sanjajo, da bi lahko živeli polno življenje! Polno življenje pa je vedno in samo v daritvi samega sebe, druge poti ni. Polnost se zgodi v odkritju, da je Bog Oče, ki nam je že vse podaril v svojem Sinu, in to svojo polnost ljubezni izlil v naša srca po Svetem Duhu.

Bog ni površinski, temveč se resničnih vprašanj življenja dotakne z globino. Danes nam podarja zelo jasno Besedo, brez olepšav in tako polno življenja. Evangelist Marko nas postavi v Cezarejo Filipovo, najsevernejši del Galileje, kjer so bili ostanki poganskih templjev. Tam, sredi ruševin, ki predstavljajo miselnost tega sveta, Kristus svoje učence sprašuje, kdo sme postati zanje. Pred Kristusom moremo ostati nevtralni. Pred njim moramo izbrati, komu bomo sledili – logiki tega sveta ali logiki Boga.

Zato, dragi mladi, ne iščite bistva življenja v tem, da bi bili sposobnejši, močnejši, uspešnejši, vedno bolj samouresničeni in boljši od drugih. Taka bilka ostane sama, suho vzvišena, ko ji uspe, ali razočarano poteptana, ko ji ne. To je premalo. V življenju ne gre za samouresničenje, ampak za odgovor na klic Ljubezni. Tudi tvoje življenje je poklicanost. Je Oče, ki te je v ljubezni poklical v bivanje, te v ljubezni prerodil v krstnem studencu in te nenehno išče, da bi te ljubil in dopolnjeval do zrelosti za daritev življenja. Za to pot je ustvarjeno tvoje srce, zato ne more nikjer drugje okusiti večjega veselja kakor prav v Božji logiki »izgubljanja«.

V času odraščanja je tako dragoceno, da spoznaš resnično podobo Boga. Ko ni več pomembno, kaj o Bogu pravijo drugi, ampak kaj v intimi srca On sam razodeva tebi in te vabi, da izpustiš nadzor in preračunavanje ter se predaš Njegovim sanjam zate. (…) Tudi mladi imate pravico, da odkrito slišite o moči Kristusove ljubezni, ki je zapisana v evangeliju. Ta ljubezen se pred temo ne umakne, nasprotno, tema je tista, ki se mora poražena umakniti svetlobi vstajenjskega jutra. Enako velja za tvoje življenje. Evangelij je tudi zate!  (…)

Mladi kličejo po ljubečih in pristnih odraslih, ki so jim pripravljeni, kot pravi apostol Pavel, dati ne le Božji evangelij, ampak celo svoje življenje (prim. 1 Tes 2,8). Potrebujejo Cerkev občestva, bližine in osebnih stikov, potrebujejo nekoga, ki jih ne bi vnaprej postavljal v okvire lastnih pričakovanj, temveč jih bo v svobodi spremljal po poti zorenja in spusta v njihov Jeruzalem življenja.

Zato mladi, upajte si odpreti ušesa za evangelij, za tisti tihi in nežni Božji glas, ki prihaja, da bi vas napolnil in povedel v rodovitno obljubljeno deželo osebnega poslanstva. Ne umikaj se, ko se ti bo razodeval in bo drugačen, kot si si ga predstavljal, ali drugačen od tega, kar so ti o njem pripovedovali drugi. Zaupaj mu, četudi ga ne razumeš. Bog išče tvoje srce, da bi ga osrečil in napolnil. (…)

s. Anja Kastelic