NEDELJA SVETEGA PISMA – 29.1.2017

/Spregovorim ti na srce/

V Sloveniji najbolj častitljivemu mediju vesele novice, svetemu pismu namenjamo vsako leto zadnjo nedeljo v mesecu januarju. Sveto pismo je neizčrpen zaklad Božje modrosti, ki  povezuje vse kristjane. Je kruh Besede, ob katerem prepoznamo Gospoda Jezusa Kristusa. V Sloveniji mu posvečamo v januarju pozornost že vse od leta 1990, po razglasu slovenskih škofov in pobudah  slovenskega bibličnega gibanja. Nedelja je vezana na praznik spreobrnjenja apostola Pavla (25. januar), ki je Sveto pismo soustvarjal in razglašal, ter na teden molitve za edinost kristjanov. Geslu letošnje nedelje Svetega pisma je »Ljubezen nikoli ne mine!« (1 Kor 13,8).

Koprski škof Jurij Bizjak, po izobrazbi biblicist, nas ob tem geslu spodbuja, naj skozi različne aktivnosti  poživimo morda zamrlo ljubezen do Svetega pisma. Ena od takšnih aktivnosti je svetopisemski maraton, ki ga je ta vikend pripravila Svetopisemska družba Slovenije pod geslom »Spregovorim ti na srce.« (Ozej 2,16). Ob preroku Ozeju lahko premišljujemo, kako nam Sveto pismo razodeva intimno Božjo ljubezen do človeka.

Če nismo utegnili priti na dravograjski mini maraton branja svetega pisma, lahko to storimo tudi doma. Lahko sami vzamemo v  roko Sveto pismo in preberemo odlomke, ki obdajajo izpostavljena gesla, in ob njih molimo. Še več, papež Frančišek nas je ob koncu leta usmiljenja v okrožnici  Misericordia et misera št. 7 povabil, da ob metodi lectio divina na podlagi Svetega pisma vedno znova  premišljujemo odlomke o Božjem usmiljenju in v njih najdemo navdih za nova dobra dela.