Nedeljske šmarnice pri Otovem križu na Kozjem vrhu

V sproščen nedeljski popoldan smo se na povabilo župnika Igorja podali k šmarnicam pri Otovem križu na Kozjem Vrhu. V lepem številu (okrog 75) smo se zbrali na jasi ob robu gozda, kjer stoji znamenje Otov križ, na katerem je podoba križanega Jezusa z Marijo in Janezom pod križem.

Z radovednostjo in z zanimanjem smo prisluhnili župniku Igorju, ki nam je razložil kdaj in zakaj so se znamenja postavljala, še posebej smo prisluhnili razlagi duhovnega pomena znamenja v primerjavi z človekom in njegovo duhovnostjo.

Kot duhovna vzpodbuda nam je bil v šmarničnem branju odstrnjen delček življenja lazarista duhovnika Jožeta Planinšeca.

Z nežnostjo in čuteče smo s petimi litanijami počastili našo nebeško mamo Marijo. Skupaj z čudovito spomladansko naravo so se milo in ljubeče v molitvi in pesmi dvigale naše duše v njeno zavetje.

Po župnikovem blagoslovu smo se še zadržali v prijetnem popoldanskem druženju in bili deležni dobrot domačije Ot. Hvala gospodarju in gospodinji za sprejem in pogostitev.

Veseli in duhovno obogateni smo se vračali domov. Nekaj posebno lepega in doživetega so bile šmarnice v naravi, ki že sama v svoji spomladanski lepoti dviga duha k Bogu in vabi dušo k čaščenju Marije.

Irma K.

 

DSC_1011DSC_0998 DSC_1003DSC_1004DSC_0999DSC_0996